Navala malih ulagača na trezorce SAD-a, munjevit odljev štednje iz banaka

Autor: Ana Blašković , 25. travanj 2023. u 22:00
Trezorski zapisi američkog Ministarstva financija ulagačima nude prinose i do 5 posto/Shutterstock

Velike banke nude oko nula posto na depozite, iako su stope Feda od 4,75 do 5 posto.

Mali ulagači rekordnom brzinom kupuju nove trezorske zapise SAD-a u potrazi za alternativama s višim prinosima u odnosu na bankovne depozite s najnižim kamatnim stopama.

Prema pisanju Financial Timesa, pojedinci koji kupuju trezorske zapise putem online računa TreasuryDirect američkog Ministarstva financija, kupili su 48,4 milijarde dolara duga koji je američka vlada prodala na aukciji u ožujku, pokazuju službeni podaci. Snažna potražnja nastavila se i početkom travnja.

U brokerskim kućama primjećuju pojačanu kupnju trezorskih zapisa na sekundarnom tržištu, osobito otkako je propast niza regionalnih banaka u ožujku potaknuo štediše da razmisle o tome kome povjeravaju svoj novac.

Propasti banaka ‘pomogle’
Trezorski zapisi su kratkoročne obveznice s dospijećem od nekoliko dana do godinu dana od izdanja, a nakon što je Fed povisio kamatne stope u borbi s inflacijom, nude prinose i do 5 posto.

“Maloprodajna potražnja za trezorskim zapisima bila je snažna od početka godine zbog atraktivnih prinosa u odnosu na bankovne depozite. Čini se da su propasti banaka ubrzale trend jer se sve više ulagača počelo fokusirati na kratkoročne stope”, rekla je Kathy Jones iz brokerske kuće Charles Schwab.

Velike banke poput JPMorgan Chasea, Bank of America i Wells Fargoa još uvijek klijentima nude gotovo nula povrata na depozite, premda su referentne stope Feda u rasponu 4,75 do 5 posto. Klijente mame i novi igrači u financijskoj industriji, poput Applea, koji je prošlog tjedna najavio da će ponuditi 4,15 posto kamate na štedni račun, ali i novčanih fondova te tržišta državnog duga.

Najnoviji podaci Feda otkrivaju da su depoziti u američkim bankama pali sredinom travnja na najnižu vrijednost u gotovo dvije godine, na 17,2 bilijuna dolara, oko bilijun manje nego prije godinu dana.

Kupnja trezorskih zapisa preko TreasuryDirect računa postavila je nove mjesečne rekorde dosegnuvši 48,4 milijarde dolara u ožujku, s 13,4 milijarde dolara u razdoblju lani. Sudjelovanje maloprodajnih kupaca obično čini tek mali dio ukupne potražnje na aukcijama novih trezorskih zapisa, no udio je dramatično porastao posljednjih mjeseci.

Prema FT-ju, individualni ulagači u ožujku kupili su 3,7 posto od 1,3 bilijuna dolara ukupno izdanih novih zapisa, porast u odnosu na 1,1 posto prije godinu dana kada je Fed tek počeo podizati kamatne stope. Najnovije brojke označavaju najvišu razinu od srpnja 2008. U prvom tjednu travnja, za koji objavljeni posljednji dostupni podaci, mali ulagači kupili su 3,8 posto od ponuđenih 266 milijardi dolara.

Brokerske platforme
No, mali ulagači aktivirali su se značajnije na sekundarnom tržištu putem brokersk. Tvrdoglavost banaka u kombinaciji sa skokom kamatnih stopa doveo je do snažne konkurencije za bankovnim depozitima sa svih strana. ih platformi poput Interactive Brokersa i Charlesa Schwaba. Interactive Brokers ne objavljuje podatke o maloprodajnom trgovanju, no ta brokerska kuća kaže da je ukupno trgovanje obveznicama na njegovoj platformi sada otprilike 800 posto više nego prije devet mjeseci, prenosi FT.

“Puno je više interesa za državne obveznice, kao i za municipalne i korporativne obveznice”, rekao je izvršni potpredsjednik marketinga i razvoja proizvoda Steven Sanders. Bankovni računi “izgubili su konkurentsku prednost, a sada je trend prelazak na TreasuryDirect … i Interactive Brokers za sekundarno tržište”, rekao je.

Pristup trezorskim zapisima malim ulagačima otvoren je preko novčanih fondova koji ulažu u državni dug pa je imovina takvih fondova travnju porasla na rekordnu vrijednost svih vremena, na 5,3 bilijuna dolara, pokazuje istraživanje ICI-ja.

Komentirajte prvi

New Report

Close