Nakon više ciljane inflacije, ECB sprema i nove smjernice

Autor: Ana Blašković , 12. srpanj 2021. u 22:00
Christine Lagarde, ECB/REUTERS

Lagarde najavila da će srpanjska sjednica ECB-a “donijeti zanimljive varijacije i promjene”.

Nakon što je prošlog tjedna podigla ciljanu stopu inflacije Europska središnja banka preispitat će smjernice monetarne politike na idućoj sjednici s ciljem očuvanja povoljnih uvjeta financiranja u gospodarstvu eurozone, najavila je čelnica ECB-a Christine Lagarde.

Nakon 18-mjesečne revizije monetarna vlast u Frankfurtu objavila je da će odsad u srednjoročnom razdoblju ciljati godišnju stopu inflacije o dva posto umjesto kao kao “blizu, ali ispod dva posto”.

Poruka je to tržištima da bi ECB u razdobljima slabog rasta BDP-a mogao ‘zažmiriti’ na neko vrijeme viših stopa inflacije prema je službeno priopćeno da je odudaranje ispod ili iznad granice od dva posto nepoželjno.

Nastavak labave politike

Najnovija najava preispitivanja smjernica monetarne politike na idućoj sjednici tumači se kao signal da središnja banka neće prerano zaoštriti monetarnu politiku , iako bi cijene u narednom razdoblju moragle rasti nešto snažnije, ali tek nakratko, procjenjuju u ECB-u, a prenosi Reuters.

Prošlog vikenda u Veneciji je održan sastanak skupine G20 nakon kojeg je Lagarde izjavila da će srpanjska sjednica ECB-a “donijeti zanimljive varijacije i promjene”. “Bit će važna, moramo kroz dulji rok dobivati željene rezultate kako bismo pokazali da ćemo ispuniti preuzete obaveze, pa će smjernice sigurno biti preispitane”, rekla je Lagarde.

Prema aktualnim smjernicama Europska središnja banka obvezala se kupovati obveznice sve dok to bude potrebno te držati ključne kamatne stope na važećim, rekordno niskim razinama sve dok se izgledi za inflaciju “snažno ne približe” ciljanoj razini, piše Reuters.

Iako nije precizirala u kojem smjeru će se i smjernice revidirati, čelnica banke ustvrdila je da je ECB-ov cilj osigurati gospodarstvu eurozone povoljne uvjete kreditiranja. “Procjenjujem da ćemo i dalje odlučno održavati povoljne uvjete fnanciranja u našem gospodarstvu”, rekla je za Bloomberg TV dodavši da zasad nije vrijeme za raspravu o smanjivanju monetarne potpore.

ECB-ov krizni program kupnje obveznica u pandemiji, poznat po skraćenici PEPP, vrijedan 1.850 milijardi eura, trajat će barem će do ožujka 2022., a nakon čega bi mogao dobiti “novi format”, zaključila je Christine Lagarde.

Cjenovna stabilnost

“Idućeg tjedna razgovarat ćemo o novim smjernicama koje uključuju novu definiciju cjenovne stabilnosti”, rekao je potpredsjednik ECB-a Luis de Guindos na događanju u organizaciji londonskog think-tanka OMFIF. “Formulacija smjernica mora se modificirati da uljuči novu definiciju stabilnih cijena”, rekao je.

Premda se, prema njegovim riječima gospodarstvo 19 članica eurozone, oporavlja, situacija je i dalje “krhka” zbog pandemije i neke zemlje poput Španjolske ne stoje tako dobro kao Njemačka.

“Moramo održavati povoljne uvjete financiranja. Povlačenje fiskalnih i monetarnih stimulusa mora biti vrlo razborito, vrlo postupno i ne smije biti preuranjeno”, poručio je taj bivši španjolski ministar gospodarstva.

Komentirajte prvi

New Report

Close