Svijet novca
nova obveza

Nakon Nove godine osiguravatelje čekaju velike promjene

Osim tranzicije na euro, 1. siječnja počinje i primjena računovodstvenih standarda MSFI 17 i MSFI 9.

Iva Ivanković, Hanfa
27. studeni 2022. u 22:02

Primjena međunarodnih standarda financijskog izvještavanja (MSFI) obvezna je za društva za osiguranje, društva za reosiguranje te mirovinska osiguravajuća društva na hrvatskom tržištu, s obzirom na to da ih Zakon o računovodstvu definira kao subjekte od javnog interesa. Trenutačno je osiguravateljima važeći MSFI 4 Ugovori o osiguranju, koji je objavljen 2004. i zamišljen kao privremeno rješenje jer omogućava vrednovanje ugovora o osiguranju s više različitih računovodstvenih pristupa, što investitorima, analitičarima i ostalim dionicima otežava razumijevanje i tumačenje financijskih rezultata društava za osiguranje kao i usporedbu osiguranja s drugim industrijama.

Novi standard MSFI 17 Ugovori o osiguranju, koji mijenja MSFI 4, u svibnju 2017. objavio je Odbor za međunarodne računovodstvene standarde (IASB), a početak primjene predviđen je za 1. siječnja 2023. godine. MSFI 17 primjenjuje se na ugovore o osiguranju, uključujući i ugovore o reosiguranju te investicijske ugovore s obilježjima diskrecijskog sudjelovanja. Osmišljen je s ciljem dosljednog prikazivanja svih relevantnih informacija o ugovorima o osiguranju, uključujući informacije o različitim komponentama sadašnje i buduće profitabilnosti.

Računovodstveni principi MSFI-ja 17 slični su postavljenim principima u MSFI-ju 9 Financijski instrumenti (u primjeni od 1. siječnja 2018.) te je stoga IASB donio mogućnost odgode MSFI-ja 9 za društva čije su poslovne aktivnosti dominantno vezane uz ugovore o osiguranju (engl. temporary exemption option) do trenutka primjene MSFI-ja 17. Dakle, s datumom 1. siječnja 2023. osiguravatelji započinju s primjenom MSFI-ja 17 i MSFI-ja 9.

Općenito o MSFI-ju 17

Da bi postigao cilj dosljednog i transparentnog prikazivanja, MSFI 17 definira ujednačene principe vrednovanja te prezentacije ugovora o osiguranju. Za vrednovanje obveza iz ugovora o osiguranju, MSFI 17 prepoznaje tri pristupa: Opći model (engl. general measurement model) koji se najčešće primjenjuje na ugovore životnog osiguranja ili višegodišnje ugovore neživotnog osiguranja, model promjenjivih naknada (engl. variable fee approach) s najčešćom primjenom za ugovore o osiguranju kod kojih ugovaratelj snosi rizik ulaganja (unit-linked, index-linked) te model raspodjele premije (engl. premium allocation approach) koji se većinom primjenjuje na kratkoročne (jednogodišnje) ugovore neživotnih osiguranja.

Uz odluku o primjeni pristupa vrednovanja prema MSFI-ju 17, društvo za osiguranje dužno je provesti inicijalno razvrstavanje komponenti relevantnog ugovora o osiguranju, tj. podijeliti osigurateljne od neosigurateljnih komponenti i provesti pripadna mjerenja. Nadalje, ključna odluka za modeliranje prema MSFI-ju 17 jest definiranje grupa ugovora koje predstavljaju razinu na kojoj se vrši mjerenje kroz provođenje testa profitabilnosti (engl. onerous test) i posljedično razvrstavanje ugovora u tri kategorije: profitabilni ugovori, neprofitabilni ugovori te profitabilni ugovori sa značajnom vjerojatnošću da postanu neprofitabilni.

Mjerenje obveza iz ugovora o osiguranju prema MSFI-ju 17 provodi se na temelju sadašnje vrijednosti budućih novčanih tokova uz primjenu prilagodbe za nefinancijski rizik (engl. risk adjustment) te prepoznavanja margine (marže) za ugovorenu uslugu (engl. contractual service margin – CSM), tj. pretpostavljenog budućeg profita ili nezarađene dobiti koja će se priznati u budućnosti iz ugovorene usluge. CSM predstavlja novi koncept za osiguravatelje te je važno naglasiti da se dobit ne priznaje odmah u prvoj godini, nego se odgađa na vrijeme pružanja usluge, odnosno trajanja ugovora o osiguranju. U slučaju da je promatrana grupa ugovora neprofitabilna, CSM ne postoji, a gubitak se priznaje u cijelosti u istoj godini u računu dobiti i gubitka.

Tijekom implementacije standarda

prepoznati su rizici povezani s prilagodbom IT sustava te potencijalnim nedostatkom potrebnih kadrova u području aktuarstva i financija

U odnosu na vrednovanje obveza, u procjeni imovine osiguravatelja mogu postojati razlike koje proizlaze iz primjene MSFI-ja 9, a utjecaj razlika u procjeni imovine i obveza osiguravatelja mogao bi rezultirati i novom razinom kapitala prema MSFI-ju. Osim istaknutih ključnih novosti MSFI 17 donosi i principe povezane s objavljivanjem, tj. odvojeni prikaz prihoda od osiguranja i troškova usluga osiguranja te prihoda i troškova financiranja osiguranja, a također i odredbe povezane s objavljivanjem kvantitativnih i kvalitativnih podataka o ugovorima o osiguranju.

Implementacija MSFI-ja 17 na tržištu RH

S obzirom na to da je datum početka primjene MSFI-ja 17 vrlo blizu, domaći su osiguravatelji u završnim fazama internih projekata njegove implementacije. Značajan dio društava započeo je s navedenim projektima još u 2018. godini, što korelira s razinom kompleksnosti samog standarda. Od tada su osiguravatelji proveli aktivnosti definiranja infrastrukture informacijskih sustava i arhitekture podataka, što su ključni preduvjeti adekvatne implementacije novog standarda. Isto tako, odredili su pristupe za segmentaciju svojih portfelja te definirali pristup vrednovanja obveza iz ugovora o osiguranju prema načelima MSFI-ja 17.

Društva za osiguranje trenutačno su u završnoj fazi tranzicije na MSFI 17, što znači da svoj postojeći portfelj vrednuju i prikazuju prema MSFI-ju 17, odnosno provode obračun na dan 1. siječnja 2022. kao da je MSFI 17 oduvijek na snazi, a što sam standard zahtijeva. Uz navedeno, osiguravatelji su trenutačno u fazi finalne komunikacije i potvrde primijenjenog pristupa pri implementaciji MSFI-ja 17 i MSFI-ja 9 od strane angažiranih vanjskih revizora.

3 kategorije

ugovora definirat će se nakon provođenja testa profitabilnosti

Tijekom implementacije standarda prepoznati su rizici povezani s prilagodbom informacijskih sustava s obzirom na visoke zahtjeve za automatizaciju, što posljedično donosi i veću razinu troškova osiguravateljima. Uz navedene, prepoznati su i operativni rizici povezani s potencijalnim nedostatkom potrebnih kadrova u području aktuarstva i financija, koji značajno doprinose vrednovanjima i izvješćivanju prema MSFI-ju 17 i MSFI-ju 9. Na temelju preliminarnih informacija tržišta osiguranja RH, financijski efekti uvođenja MSFI-ja 17 pozitivni su za portfelje neživotnih osiguranja, s obzirom na to da u većini slučajeva rezultiraju nižim obvezama iz ugovora o osiguranju. S druge strane, portfelj životnih osiguranja se uvođenjem MSFI-ja 17 suočava s većim obvezama iz ugovora o osiguranju, što je očekivano s obzirom na efekte diskontiranja nad dugoročnim portfeljem osiguranja života. Razmatrano na pojedinačnoj razini, navedeni rezultati ovise o strukturi portfelja osiguravatelja, trajanju ugovora, pretpostavkama cjenika osiguravatelja, odabiru metode vrednovanja prema MSFI-ju 17, pristupu u diskontiranju i drugim relevantnim pretpostavkama. Osim navedenih efekata, sami troškovi implementacije MSFI-ja 17 osiguravateljima prosječno prelaze 10 % dobiti prije poreza iz 2021., što također utječe na financijske rezultate društava.

Ostali izazovi početkom godine

Osim početka primjene MSFI-ja 17 i MSFI-ja 9, koji donose nove koncepte, nove načine izvještavanja i nove pristupe mjerenja ugovora o osiguranju, domaće tržište osiguranja od 1. siječnja 2023. suočit će se i s tranzicijom na euro, koja donosi određene kratkoročne troškove kroz smanjenje kapitaliziranosti te provedbu konverzije i prilagodbe informacijskih sustava, ali i dugoročne koristi kroz eliminaciju tečajnih razlika, smanjenje izloženosti valutnom riziku te optimizaciju poslovanja. Međutim, valja napomenuti da unatoč višestrukim izazovima s kojima se suočavaju, osiguravatelji ispunjavaju osnovni preduvjet očuvanja stabilnosti sustava, u vidu visokih zaliha likvidnosti i adekvatne razine kapitala.

New Report

Close