Nakon japanskog zaokreta dionička tržišta u padu, ZSE u ‘zelenom’

Autor: Domagoj Puljizović , 20. ožujak 2024. u 19:00
MSCI svjetski indeks dionica smanjio se za 0,36 posto /SHUTTERSTOCK

Postoji mogućnost da će Fed smanjiti broj snižavanja stopa.

Svjetske dionice su pale, kao i jen, nakon što je Banka Japana (BOJ) jučer ispunila očekivanja tržišta i okončala osam godina negativnih kamatnih stopa.

Ulagači će sada fokus usmjeriti na sastanak Federalnih rezervi o monetarnoj politici koji završava u srijedu, kada se očekuje da će središnja američka banka dati dodatne naznake o tempu snižavanja kamatnih stope ove godine.

Financijska tržišta razmatraju mogućnost da će Fed smanjiti broj predviđenih snižavanja stopa ove godine s tri na dva, na temelju prošlotjednih brojki o inflaciji koje su bili veći od očekivanih, javlja Reuters.

MSCI svjetski indeks dionica smanjio se za 0,36 posto, iako je još uvijek bio blizu najviših vrijednosti. Na Wall Streetu, Dow Jones Industrial Average porastao je 0,11 posto, S&P 500 pao je za 0,30 posto, a Nasdaq Composite za 0,73 posto.

Referentni prinos desetogodišnjih obveznica niži je za 2,4 bazna boda i sada je na 4,316 posto. Dionički indeks Zagrebačke burze Crobex porastao je 0,86 posto, na 2797,35 boda.

Inflacija nadmašila prognoze

Ulagači razmatraju mogućnost da će Fed smanjiti broj predviđenih snižavanja stopa ove godine s tri na dva, na temelju prošlotjednih brojki o inflaciji koje su bile veće od očekivanih.

Očekivanja tržišta
Udaljavanjem od labave monetarne politike, središnja japanska banka napustila je kontrolu krivulje prinosa obveznica i odustala od kupnje rizičnije imovine, uključujući fondove kojima se trguje na burzi i tako najavila najavila novu eru.

“BOJ je očito jako želio upravljati ovim procesom tako da on ne bude ometajući. Tržišta su predvidjela njihov potez”, rekao je David Mitchinson, upravitelj fonda u japanskom Zennor Asset Managementu. Iako je pomak prvo povećanje kamatne stope u Japanu u 17 godina, BOJ ih i dalje drži oko nule jer krhki gospodarski oporavak prisiljava središnju banku da uspori daljnje povećanje troškova zaduživanja, kažu analitičari.

U priopćenju u kojem je objavila svoju odluku, Banka Japana je izjavila da će nastaviti kupovati “uglavnom istu količinu” državnih obveznica kao i prije. Guverner BOJ-a Kazuo Ueda na tiskovnoj konferenciji je rekao da će se povoljni financijski uvjeti za sada zadržati, a tempo daljnjih povećanja ovisit će o gospodarskim izgledima kao i o izgledima za inflaciju.

0,4

posto palo je zlato na 2151,89 dolara za uncu

Na potezu ostali
Što se tiče ostalih središnjih banaka, australska je zadržala kamatne stope stabilnima kao što se i očekivalo. Australski dolar skliznuo je 0,64 posto, a ove je godine pao za više od četiri posto u odnosu na američki dolar.

Zlato je palo za 0,4 posto na 2151,89 dolara za uncu, nakon što je početkom ovog mjeseca dosegnulo najvišu razinu u povijesti. Bitcoin je u dva tjedna pao najviše jer su se ulagači povukli iz rizične imovine.

Posljednji put pao je za 6,57 posto na 63.173 američkih dolara. Podsjetimo, dvodnevni sastanak Federalnih rezervi završava u srijedu, a središnje banke u Britaniji, Norveškoj i Švicarskoj sastaju se u četvrtak. Očekuje se da će sve stope ostati stabilne.

Komentirajte prvi

New Report

Close