Nakon gubitka milijarde, kralj obveznica u mirovini

Autor: Tomislav Pili , 06. veljača 2019. u 06:55
Bill Gross ostat će upamćen po osebujnom izražavanju i pismima investitorima, Foto: REUTERS

Investitor Bill Gross najavio povlačenje iz fonda Janus Henderson.

Nakon pet desetljeća na Wall Streetu tijekom kojih je upravljao s 300 milijardi dolara, a u tamošnjim krugovima poznat je po neformalnoj tituli “kralja obveznica”, Bill Gross odlazi u zasluženu mirovinu. Međutim, neuspjesi koji su ga zadesili posljednjih godina značajno su potamnili njegovu zvijezdu.

Kako prenose agencije, 74-godišnji Bill Gross najavio je odlazak iz Janus Hendersona, investicijske kompanije kojoj se pridružio prije četiri godine nakon burnog razlaza s tvrtkom Pimco. Podsjetimo, Gross je jedan od suosnivača Pimca pokrenutog 1971. godine, a tijekom godina kompanija je narasla u financijsku supersilu. Gross je u Pimcu upravljao najvećim obvezničkim Total Return fondom na svijetu s imovinom od gotovo 300 milijardi dolara na vrhuncu 2013. godine. Odlaskom iz Pimca Bill Gross je smatrao kako je Janus Henderson pod vodstvom bivšeg kolege iz Pimca Dicka Weila za njega novi početak. Međutim, prevario se.

Zbog siromašnih prinosa – prošlu godinu zaključio je u minusu od 3,9 posto – te povlačenja ulagača, obveznički fond kojim je upravljao ove je godine pao ispod milijardu dolara imovine. Na vrhuncu se u fondu nalazilo 2,2 milijarde dolara. Za financijaša njegova kalibra to je poražavajući rezultat. Prema podacima Morningstara, ulaganje od 10.000 dolara u fond Janus Hendersona kada ga je preuzeo Gross danas vrijedi tek 10.224 dolara.

Randy Waesche, izvršni direktor financijske savjetodavne tvrtke Resource Management ističe za američke medije kako je Bill Gross poput sportaša koji se ne povlači iako su mu najbolje godine prošle. “Gross je imao sjajne rezultate, ali je sada dobro vrijeme za mirovinu dok nije izgubio još novca klijenata”, kaže Waesche. Iako je Dick Weil u priopćenju u ponedjeljak zahvalio “jednom od najvećih investitora svih vremena”, lani je na CNBC-u priznao kako je Gross imao nekoliko loših ulaganja. Analitičari ističu kako rezultat i nije mogao biti bolji jer Gross u mnogo manjem Janusu nije imao infrastrukturu kao u Pimcu.

Bill Gross ostat će zapamćen i po svom osebujnom izražavanju. Za sebe tvrdi da je “70-godišnji Justin Bieber”, a ostat će upamćena i njegova osebujna pisma investitorima u kojima je znao žalovati za svojom mačkom Bob ili pisati o svom viđenju zadovoljstva kihanja. Neokrunjeni kralj obveznica najavio je da će se odlaskom iz Janusa posvetiti osobnoj imovini i dobrotvornoj zakladi vrijednoj 390 milijuna dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close