Najviše poskupjele adaptacije, najmanje čišćenja

Autor: Poslovni.hr , 03. kolovoz 2023. u 22:00
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Cijene su podigli praktički svi izvođači adaptacija kupaonice i krovopokrivači koji su sudjelovali u istraživanju te devet od deset građevinara, keramičara, montera klima uređaja, stolara i tvrtki za adaptaciju stana.

Platforma Trebam.hr provela je u srpnju istraživanje među obrtnicima i poduzećima za dom i posao koliko su se promijenile cijene odabranih obrtničkih i drugih usluga. U istraživanju je sudjelovalo 534 obrtnika i poduzetnika iz cijele Hrvatske. U posljednjoj godini najviše su porasle cijene za keramičarske usluge, obnove i adaptacije, fasaderske radove i catering. Najmanje su poskupjele knjigovodstvene usluge i usluge čišćenja. Cijene su podigli praktički svi izvođači adaptacija kupaonice i krovopokrivači koji su sudjelovali u istraživanju te devet od deset građevinara, keramičara, montera klima uređaja, stolara i tvrtki za adaptaciju stana.

Rezultati pokazuju da su cijene podigla četiri od pet ispitanih obrtnika. Najviše su podigli izvođači adaptacije kupaonica (četvrtina za više od 30 %) i stana (skoro polovica za više od 20%) te keramičari (četvrtina za više od 30 %). Sudionici istraživanja u anketi su trebali navesti razloge poskupljenja svojih usluga – 65% obrtnika navelo je kao razlog poskupljenje sirovina i materijala, 35% poskupljenje struje i goriva i 27% uvođenje eura.

Da u nadolazećim mjesecima planiraju podići cijene najavilo je 44% ispitanih obrtnika – 30% planira povećati cijene za do 10%, a 20 posto i za više od 10%.

Komentirajte prvi

New Report

Close