Najveći pad nafte ove godine

Autor: Tomislav Pili , 26. svibanj 2019. u 22:00
Globalna potražnja u padu/REUTERS

Pritisak na cijenu rezultat je rastućih zaliha, zabrinutosti za globalnu trgovinu i pada marži azijskih rafinerija.

Cijena nafte porasla je u petak više od jedan posto, no to nije promijenilo činjenicu da je ostvareno najveće tjedno pojeftinjenje barela u ovoj godini.

Nakon 14 sati barelom Brent nafte trgovalo se na međunarodnim tržištima po cijeni od 68,5 dolara što je 1,2 posto više nego dan ranije. Američka WTI nafta poskupila je 1,1 posto, na 58,5 dolara.

Unatoč tome, cijena Brent nafte na tjednoj je razini manja za pet posto što je najveće tjedno pojeftinjenje "crnog zlata" u ovoj godini.

 

68 dolara

iznosila je cijena barela na tržištu u petak nakon dnevnog poskupljenja od 1,1 posto

"Cijene Brent nafte su u padu ovoga tjedna jer medijskim izvješćima dominira zabrinutost zbog američko-kineske trgovine", pojašnjavaju analitičari u banci Jefferies, a prenosi Reuters. Pritisak na cijenu od sredine prošlog tjedna rezultat je povećanja američkih zaliha.

"Povećanje zaliha i pad američke industrijske proizvodnje u kombinaciji sa zabrinutošću oko globalne trgovine utjecalo je na potražnju", tumači Michael McCarthy, glavni analitičar u australskoj tvrtki CMC Markets.

No, problem nije samo u rastućim američkim zalihama. Boreći se sa ekonomskim usporavanjem i prevelikim kapacitetima, marže azijskih rafinerija prošlog su tjedna pale na najnižu razinu od financijske krize. To sugerira da će rafinerije smanjiti proizvodnju. 

Komentirajte prvi

New Report

Close