Najveća švicarska banka upozorava na težak početak 2019. godine

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. siječanj 2019. u 12:14
Foto: Getty Images

Ta banka sa sjedištem u Zurichu, koja upravlja s 2.000 milijardi dolara vrijednog svjetskog bogatstva, zabilježila je 22-postotni pad operativne dobiti od tog dijela poslovanja, jer su se klijenti krajem prošle godine odlučili na smanjivanje rizika u svojim investicijskim portfeljima, manje su i trgovali dionicama, a podebljali su svoje gotovinske pozicije.

Najveća švicarska banka UBS upozorila je u utorak na težak početak 2019. godine, nakon što je izvijestila o zaradi u četvrtom tromjesečju lani ispod očekivanja analitičara zbog, kako je opisao izvršni direktor Sergio Ermotti, „povijesno teških” uvjeta.

Ta prva značajna europska banka koja je izvijestila o poslovnim rezultatima, procjenjuje da bi aktivnost njezinih klijenata u prvom tromjesečju ove godine mogla biti pogođena „nedostatkom napretka u rješavanju geopolitičkih napetosti, rastućim protekcionizmom, trgovinskim sukobima te povećanom nestabilnošću”. Ti su čimbenici već poljuljali povjerenje i sentiment investitora u drugoj polovini prošle godine, ocjenjuju u toj banci.

U četvrtom kvartalu 2018. ta je banka ostvarila 862 milijuna dolara dobiti prije oporezivanja. To je ispod očekivanja analitičara, koji su procjenjivali dobit od 985 milijuna dolaru. U jutarnjem burzovnom trgovanju dionice te kompanije pale su za četiri posto.

Na nižu od očekivanja dobit ponajviše je utjecao odljev novca iz ključnog UBS-ova odjela upravljanja imovinom bogatih pojedinaca.

Ta banka sa sjedištem u Zurichu, koja upravlja s 2.000 milijardi dolara vrijednog svjetskog bogatstva, zabilježila je 22-postotni pad operativne dobiti od tog dijela poslovanja, jer su se klijenti krajem prošle godine odlučili na smanjivanje rizika u svojim investicijskim portfeljima, manje su i trgovali dionicama, a podebljali su svoje gotovinske pozicije. Taj odjel je u zadnjem lanjskom tromjesečju imao neto odljev 7,9 milijardi dolara novog novca, što je važan pokazatelj za procjenu budućih bančinih zarada.

Inače, ukupna lanjska neto dobit UBS-a dosegnula je 4,9 milijardi dolara, nakon 969 milijuna dolara u 2017. godini, što je u skladu s očekivanjima analitičara.

Komentirajte prvi

New Report

Close