Najteži pad maloprodaje u Sloveniji, pri vrhu i Hrvatska

Autor: Poslovni.hr , 07. kolovoz 2023. u 15:59
Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Na godišnjoj razini kalendarski prilagođen promet u maloprodaji eurozone pao je u lipnju za 1,4%, a u EU je smanjen za 1,6%.

Promet u maloprodaji eurozone i EU-a blago je pao u lipnju, a Hrvatska je bila među zemljama s izrazitijim padom, znatno većim od europskog prosjeka, pokazalo je u petak izvješće europskog statističkog ureda. Sezonski prilagođen promet u maloprodaji eurozone pao je u lipnju za 0,3%, u odnosu na svibanj kada je porastao za 0,6%, izračunao je Eurostat. U EU smanjen je za 0,2% u odnosu na prethodni mjesec kada je uvećan za 0,3%. Porastao je samo promet na benzinskim stanicama, za 1% u eurozoni te za 0,7% u EU. Među zemljama članicama čijim je podacima Eurostat raspolagao najviše je na mjesečnoj razini pao promet u Sloveniji, za 2,6%. Slijede Rumunjska i Portugal (1,9 odnosno 1,6%), a u skupini je i Hrvatska s padom prometa u maloprodaji u lipnju za 1,2%.

Na godišnjoj razini kalendarski prilagođen promet u maloprodaji eurozone pao je u lipnju za 1,4%, a u EU je smanjen za 1,6%. Najviše je na oba područja u lipnju na godišnjoj razini pao promet u trgovinama prehrambenih proizvoda, pića i duhana, za 3,5% u eurozoni te za 3,6% u EU. Među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao najviše je u lipnju i na godišnjoj razini pao promet u Sloveniji, za 15,7%. Slijede Estonija i Mađarska (8,7 odnosno 8,3%), a u RH je u lipnju promet u maloprodaji smanjen za 2% u odnosu na lipanj 2022.

Komentirajte prvi

New Report

Close