Nafta raste već pet tjedana, od početka godine jurnula 40 posto

Autor: Tomislav Pili , 07. travanj 2019. u 22:00
Amerika je povećala proizvodnju na rekordne razine/REUTERS

Podršku trenutnom rastu pruža eskalacija krize u Libiji te završetak sezone radova na održavanju rafinerija.

Cijene nafte oslabile su u petak, ali to ipak nije spriječilo "crno zlato" da seriju rasta produži na peti tjedan što nije zabilježeno od studenog 2017. godine.

Kako tumače inozemni analitičari, uslijed zabrinutosti za globalni ekonomski rast cijena barela Brent nafte u petak nakon 13 sati spustila se pola posto na 69 dolara dok je barel američke WTI nafte pojeftinio 0,3 posto nadomak 62 dolara.

Međutim, nafta je u samo tri mjeseca ove godine poskupila gotovo 40 posto nakon što su članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika, poput Rusije – odlučile smanjiti proizvodnju za 1,2 milijuna barela dnevno kao odgovor na veliko povećanje američke proizvodnje.

Službeni prošlotjedni podaci pokazuju da je američka proizvodnja nafte narasla na rekordnih 12,2 milijuna barela dnevno. Podršku sadašnjem rastu cijene pružaju špekulacije da Bijela kuća neće produžiti izuzeća kupcima iranske nafte, ali je još veći problem eskalacije krize u Libiji.

Podsjetimo, snage Kalifa Haftara krenule su u ofanzivu na Tripoli gdje stoluje međunarodna priznata vlada okruživši grad s juga i zapada.

Ofenziva je dramatična eskalacija u borbi za vlast koja se odvija u Libiji otkako je svrgnut Muamar Gadafi 2011. godine. Potencijalne smetnje ili čak prekid dobave nafte iz Libije povećao bi pritisak na Saudijsku Arabiju da poveća proizvodnju, ocjenjuju analitičari Commerzbanka.

Ujedno se sezona radova održavanja u rafinerijama primiče kraju, što će osigurati dodatnu potražnju za naftom. 

Komentirajte prvi

New Report

Close