Tržište uznemireno, nafta najskuplja od studenog

Autor: Tomislav Pili , 24. travanj 2019. u 04:12
U utorak je zabilježeno blago povećanje cijene, Foto: REUTERS

Cijena barela ‘crnog zlata’ došla nadomak 75 dolara.

Cijena Brent nafte dosegnula je u utorak najvišu razinu od studenog od 74,70 dolara uslijed ukidanja izuzeća na američku zabranu kupnje iranske nafte. Međutim, analitičari procjenjuju da su zalihe najvećih proizvođača tolike da će bez većih problema uspjeti anulirati “zavrtanje iranske naftne slavine”. Nakon 14 sati cijena nafte malo se spustila, na 74,06 dolara, no i dalje je bilježila rast u odnosu na prethodno trgovanje od blagih 0,03 posto. Barelom WTI nafte trgovalo se po 0,06 posto višoj cijeni od 65,59 dolara nakon što je ranije dosegla najvišu razinu od prošlog listopada od 66,14 dolara.

Američka administracija u ponedjeljak je priopćila kako od kupaca iranske nafte zahtijeva prestanak nabavki od 1. svibnja. U suprotnom, kupci će se suočiti s posljedicama kršenja sankcija. Time je završeno šestomjesečno izuzeće za osam najvećih kupaca iranske nafte, većinom azijskih država, koje su mogle kupovati ograničene količine. Prije ponovnog uvođenja američkih sankcija krajem prošle godine Iran je bio četvrti najveći proizvođač unutar Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) s tri milijuna barela dnevno. No, u travnju je izvoz pao ispod milijun barela dnevno, pokazuju podaci Refinitiva. Analitičari britanske banke Barclays u bilješci klijentima navode kako je odluka Washingtona iznenadila mnoge na tržištu i mogla bi dovesti do zaoštravanja ponude.

S druge strane, američka banka Goldman Sachs ističe kako gubitak iranskog izvoza za 900.000 barela dnevno može odmah biti nadoknađen s dva milijuna barela zaliha ostalih članica OPEC-a, ponajprije Saudijske Arabije. Ellen Wald, analitičarka Globalnog energetskog centra Atlantskog vijeća kaže kako se čini da SAD očekuje da Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati zamijene iranski izvoz. No, takvo viđenje nužno ne dijeli Saudijska Arabija, dodala je Wald za Reuters. OPEC će se sastati u lipnju.

Komentirajte prvi

New Report

Close