Nafta najjeftinija u posljednjih godinu dana

Autor: Poslovni dnevnik , 02. ožujak 2020. u 22:00
Barelom Brent nafte na londonskom se tržištu trgovalo po 50,5 dolara što je najveći tjedni pad od 2016./REUTERS

Ulagači pažljivo prate poruke iz Organizacije zemlja izvoznica nafte koja će uskoro odlučiti o novom ograničavanju proizvodnje.

Cijene nafte na svjetskim tržištima prošloga su tjedna potonule više od 13 posto, zaronivši na najniže razine u više od godinu dana, jer je širenje koronavirusa u svijetu izazvalo strahovanja od slabljenja globalnog gospodarstva, a time i potražnje za naftom.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna pala 13,7 posto, na 50,52 dolara, što je njezin najveći tjedni pad od siječnja 2016. godine. Pad cijena na najniže razine od kraja 2018. godine posljedica je niza vijesti koje pokazuju da broj novozaraženih od koronavirusa u svijetu raste brže nego u Kini, ponajviše u Južnoj Koreji, Iranu, Italiji.

Prema podacima objavljenim u nedjelju, u svijetu je ukupno oko 86.500 zaraženih od koronavirusa, a umrlo je gotovo 3000 ljudi, ponajviše u Kini. Virus se proširio u 53 zemlje svijeta. S obzirom na restrikcije u putovanjima i zatvaranje tvornica, ekonomisti širom svijeta smanjuju procjene rasta kako kineskog, tako i ostalih gospodarstava.

Teško je, kažu, procijeniti koliko će širenje virusa u svijetu utjecati na globalno gospodarstvo, no jasno je da će štete biti veće nego što se još nedavno procjenjivalo. Ulagači se plaše da će usporavanje rasta svjetskog gospodarstva izazvati slabljenje potražnje za naftom.

“Na tržištima se u cijene pokušava ugraditi utjecaj koronavirusa, koji se i dalje širi, na gospodarstva i potražnju”, kaže Jim Ritterbusch, predsjednik tvrtke Ritterbusch and Associates. Zbog toga ulagači pažljivo prate poruke iz Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i čekaju sjednicu tog kartela i njegovih saveznica na čelu s Rusijom početkom ožujka.

Trenutno OPEC+ smanjuje proizvodnju za 1,7 milijuna barela dnevno, a tehnički je odbor preporučio da bi se trebala smanjiti za dodatnih 600.000 barela zbog pada potražnje povezanog s epidemijom. No, neke članice sklone su smanjenju i do milijun barela. “OPEC+ trebat će znatnije smanjiti proizvodnju, s obzirom da su cijene u slobodnom padu”, kaže Edward Moya, analitičar u tvrtki OANDA.

Komentirajte prvi

New Report

Close