Na Wall Streetu cijene porasle nakon pet dana pada

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. siječanj 2015. u 11:25
Reuters

Na Wall Streetu su u petak cijene dionica porasle, nakon pet dana pada, jer su ulagače umirili dobri pokazatelji iz američkog gospodarstva, a najviše je ojačao energetski sektor, zahvaljujući rastu cijena nafte.

Na Wall Streetu su u petak cijene dionica porasle, nakon pet dana pada, jer su ulagače umirili dobri pokazatelji iz američkog gospodarstva, a najviše je ojačao energetski sektor, zahvaljujući rastu cijena nafte.

Dow Jones skočio je 190 bodova ili 1,10 posto, na 17.511 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,34 posto, na 2.019 bodova, a Nasdaq indeks 1,39 posto, na 4.634 boda.

Povratak S&P 500 indeksa iznad psihološki važne razine od 2.000 bodova zahvaljuje se oporavku cijena dionica u svih 10 sektora tog indeksa.

Najviše je, 3,2 posto, skočio energetski sektor, što se zahvaljuje snažnom rastu cijena nafte, nakon što je Međunarodna agencija za energiju (IEA) poručila da uskoro očekuje stabilizaciju cijena.

"Cijene se možda neće oporaviti u kratkom roku, ali sve više signala nagovješćuje temeljitu promjenu trenda. Korekcija bi mogla početi u drugoj polovini godine", poručila je IEA.

Zahvaljujući tome, cijene nafte na londonskom tržištu skočile su gotovo 4, a na američkom više od 5 posto, odmaknuvši se od najnižih razina u šest godina.

Ulagače su ohrabrili i dobri pokazatelji iz američkog gospodarstva, posebice rast indeksa raspoloženja potrošača na najvišu razinu u 11 godina.

"Tržište je podržalo dobro izvješće o raspoloženju potrošača. Mislim da je to, zajedno sa stabilnijim cijenama nafte, eliksir za bolje cijene dionica", kaže Mark Luschini, strateg u tvrtki Janney Montgomery Scott.

Pozitivno je na tržište utjecao i podatak o padu potrošačkih cijena u SAD-u u prosincu za 0,4 posto, što je njihov najveći pad u posljednjih šest godina.

U cijeloj prošloj godini potrošačke su cijene porasle samo 0,8 posto, što pokazuje da su inflacijski pritisci slabi. To je izazvalo špekulacije da bi američka središnja banka Fed mogla odgoditi odluku o povećanju kamata u drugu polovicu godine.

Ulagače je umirila i stabilizacija valutnih tržišta, nakon kaotičnog trgovanja dan prije, kada je Švicarska narodna banka (SNB) odustala od obrane minimalnog tečaja od 1,20 franaka za euro, što je izazvalo snažan skok 'švicarca' prema euru i dolaru.

Na tržištima se nagađa da je SNB to učinila jer očekuje da će Europska središnja banka već idućega tjedna agresivnije olabaviti monetarnu politiku, što bi dodatno oslabilo europsku valutu, ili kao zaštitu od mogućeg izlaska Grčke iz eurozone nakon parlamentarnih izbora, što bi destabiliziralo taj blok.

Unatoč jučerašnjem snažnom rastu, u cijelom ovom tjednu Dow Jones pao je 1,3 posto, dok je S&P 500 skliznuo 1,2, a Nasdaq indeks 1,5 posto, što je već treći tjedan zaredom kako ti indeksi slabe.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,79 posto, na 6.550 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,35 posto, na 10.167 bodova, a pariški CAC 1,31 posto, na 4.379 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close