Na krilima poreznih olakšica polugodišnja neto dobit Podravke porasla 72 posto

Autor: Poslovni dnevnik , 23. srpanj 2023. u 22:00
Predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić ističe da je u Koprivnici posebna pozornost na kontroli troškova/Ž. Hladika/PIXSELL

Kompanija je u prvih šest mjeseci ostvarila 45,2 milijuna eura profita.

Podravka je u prvih šest mjeseci ove godine ostvarila neto dobit od 45,2 milijuna eura, 72 posto više ili 18,9 milijuna eura u odnosu na isto razdoblje lani, objavila je kompanija u petak.

Rast dobiti “pod jednokratnim je utjecajem poreznih olakšica” u iznosu od 19,7 milijuna eura koje je, temeljem Zakona o poticanju ulaganja, Podravki odobrilo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja zahvaljujući ulaganju u proširenje kapaciteta i povećanje konkurentnosti poslovanja kroz izgradnju novog LDC-a i opremanje tvornica u Koprivnici i Varaždinu, navodi kompanija u priopćenju.

26

milijuna eura iznosi neto dobit bez efekta porezne olakšice

Dobre brojke Farmaceutike
Ističu da je ukupnu poreznu olakšicu potrebno iskazati u prvoj godini njezina korištenja. Kada se ona isključi, neto dobit grupe u prvih šest mjeseci iznosi 26 milijuna eura i viša je za 0,4 posto u odnosu na isto razdoblje 2022.

Pritom je neto dobit Farmaceutike porasla 65 posto na 13 milijuna eura. Jednako toliko je iznosila dobit Prehrane, kod koje je još uvijek vidljiv negativni utjecaj rasta troškova sirovina zbog čega taj segment bilježi pad dobiti od 27,9 posto. Operativna dobit grupe prije amortizacije, kamata i poreza (EBITDA) u prvih je šest mjeseci dosegla 48,3 milijuna eura, 0,1 milijun eura manje nego u istom razdoblju lani.

Doprinos Prehrane u EBITDA-i grupe je manji nego lani jer je poslovanje prehrane i dalje pod snažnim utjecajem troškova sirovina, ambalaže i energenata. Njihov trošak porastao je za 9,3 milijuna eura, 8,3 posto više nego u istom razdoblju lani. “Značajna je pozornost stoga i dalje usmjerena na kontrolu svih troškova, uz njihovo ublažavanje optimizacijom proizvodnog asortimana, upravljanjem procesima proizvodnje te promjenama u nabavnim procesima”, ističu iz Koprivnice.

Prihodi od prodaje grupe u šest mjeseci dosegnuli su 346,3 milijuna eura, osam posto više u odnosu na isto razdoblje lani. Prihodi segmenta Prehrane pritom su iznosili 265,2 milijuna eura, što je rast od 4,4 posto. Značajan rast od 21,6 posto ostvario je segment Farmaceutike s 81 milijun eura prihoda.

Predsjednica Uprave Martina Dalić je kazala da je poslovanje i dalje izloženo snažnim rastu cijena energenata, sirovina i ambalaže, naročito u Prehrani. “Unatoč određenom smirivanju tržišnih turbulencija te aktivnom pronalaženju najpovoljnijih uvjeta, realizirane cijene su i dalje značajno veće od onih koje smo plaćali u 2022.”, istaknula je Dalić.

Rast prihoda od prodaje

Prihodi od prodaje grupe u šest mjeseci dosegnuli su 346,3 milijuna eura, osam posto više u odnosu na isto razdoblje lani.

Investicije po planu
Iz Podravke su naveli kako se investicijski ciklus provodi prema planu, a tijekom prvih šest mjeseci ove godine realizirano je gotovo 29 milijuna eura investicija. One obuhvaćaju početak izgradnje logističko-distributivnog centra i pogona za preradu rajčice, nabavu novih strojeva i opreme te otvaranje novih radnih mjesta. Pokrenuta je i realizacija investicije u drugu fazu ulaganja u sunčane elektrane čime će se solarnim panelima prekriti preostali krovovi u Koprivnici, Dugopolju i Varaždinu.

Tijekom prvog polugodišta 2023. nastavljeno je i restrukturiranje Žita u Ljubljani, što je rezultiralo i završetkom prve velike investicije u Pekari Vič, vrijedne oko pet milijuna eura. Grupa je početkom svibnja predstavila Strategiju održivog poslovanja do 2030. 

Komentirajte prvi

New Report

Close