Na krilima istoka Europe dobit im došla na 732 milijuna eura

Autor: Ana Blašković , 01. kolovoz 2019. u 14:08
Foto: Getty Images

Srednja i istočna Europa ostaje ekonomski najpropulzivnija regija Europske unije, poručili su iz Beča.

Austrijska Erste grupa, pod čijim kišobranom posluje i treća po veličini domaća banka, pod prvu polovicu godine podvlači crtu sa 732 milijuna eura neto dobiti.

Bio bi to najbolji rezultat u povijesti grupe da u Rumunjskoj sud nedavno nije proglasio koncept stambenih štedionica protuzakonitim izazvavši milijunske gubitke, no i unatoč tome radi se o najboljem operativnom rezultatu u zadnjih pet godina od 1,45 milijardi eura, odnosno 11,5 posto više na godišnjoj razini.

Snažan rezultat 
"Vrlo smo zadovoljni s neto dobiti od 732 milijuna eura u prvoj polovici godine, to je snažan rezultat. Snažan jer je temeljen na solidnim ključnim pokazateljima iz operativnog prihoda i operativnih troškova, kapitala i likvidnosti. Naravno, uvijek ima prostora da se naše poslovanje poboljša, ali idemo u pravom smjeru", rekao je u Beču na konferenciji za medije čelni čovjek Erste grupe Andreas Treichl. Srednja i istočna Europa (CEE) ostaje najpropulzivnija regija Europske unije.

Stope rasta BDP-a kao i proteklih godina osjetno su iznad europskog prosjeka, a u Ersteu procjenjuju da će im ključna CEE tržišta rasti između 3 i 4 posto u 2019., a domaća potražnja ostati glavni pokretač rasta. I ta se regija polako približava EU prosjeku: Češka je, primjerice, dosegla 90 posto europskog BDP-a po glavi stanovnika, pretekavši i neke od austrijskih pokrajina, poput Koruške.

Pouka je tu koju itekako može izvući i Hrvatska; dok su Rumunjska, Mađarska, Češka, Slovačka i Austrija, svatko svojim tempom, ali uglavnom odmicale prema naprijed sustižući razvijenu Europu, Hrvatska je jedina u zadnjem desetljeću napravila korak unazad. Osim pravnih izazova po pojedinim tržištima, u cjelini najveću prepreku predstavljaju povijesno niske kamatne stope. Iako unatoč tome Erste bilježi rast štednje u svim zemljama (u Hrvatskoj na 6,7 milijardi eura, ukupno na gotovo 170 milijardi eura) novac se u potrazi za višim prinosima prelijeva na tržišta nekretnina što gura cijene i smanjuje dostupnost stambenog prostora za mlade.

Krediti rasli 7 posto 
"Zdrav makroekonomski rast u regiji koji ostaje predvodnik u EU također se odražava na 7- postotni godišnji rast u kreditima klijentima koji su porasli na 155,3 milijarde eura. Ipak, rast depozita klijenata za 8 posto na 169,7 milijardi eura je razlog za zabrinutost u okruženju niskih kamatnih stopa jer depoziti više nisu temelj na kojem naši klijenti mogu stvarati svoje financijsko blagostanje", kazao je Treichl koji čelnu poziciju napušta početkom 2020.

 

6,5 posto

porastao je operativni prihod na 3,6 milijarde eura

Dodao je da će jedna od glavnih briga banaka u narednim godinama biti razvijanje atraktivnih financijskih proizvoda adekvatnog rizika. U prvih šest mjeseci Erste grupa ostvarila je rast neto prihoda od kamata na 2,3 milijardi eura te na 980,4 milijarde eura od naknada i provizija. Operativni prihod porastao je 6,5 posto dosegavši 3,59 milijardi eura. Rasli su i troškovi, ponajviše zbog rasta plaća, na 2,14 milijarde eura (3,3%).

U Hrvatskoj je polugodišnji operativni rezultat iznosio 98 milijuna eura, sedam milijuna manje nego u istom periodu lani. Do kraja godine u sjedištu Erstea očekuju nastavak povoljnih uvjeta, rast kredita trebao bi biti jednoznamenkast, a rast prihoda nadmašiti troškove. Trošak rizika će porasti, ali i dalje ostaje na povijesno niskim razinama pa u Beču računaju da će vlasnici banke ostvariti više od 11 posto povrata na kapital u ovoj godini. Ostvare li se planovi, Uprava će predložit isplatu dividende od 1,5 eura po dionici.

Pad za 34 posto Sudski spor srezao dobit hrvatske podružnice
Prema nekonsolidiranom financijskom izvještaju Erste&Steiermärkische Banke, neto dobit u prvoj polovici godine iznosila je 332 milijuna kuna ili 34,3 posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine, objavila je ta banka u srijedu.

Najznačajniji utjecaj na smanjenje neto dobiti imali su jednokratni troškovi rezervacija, koji su proizašli iz sudskog spora u postupku koji je još uvijek u tijeku, a kojeg je protiv banke pokrenuo vjerovnik jedne od ugovornih strana ugovora o depozitu, kaže se u izvještaju.Neto kamatni prihod smanjen je za 4,8 posto, na 809 milijuna kuna, a to je, kako se navodi, prvenstveno rezultat daljnjeg smanjenja kamatnih marži. Neto prihod od naknada i provizija porastao je za 9,6 posto na 230 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close