Ministarstvo financija izdalo sedmogodišnju obveznicu od 9 milijardi kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. srpanj 2021. u 10:34
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Knjiga upisa za te obveznice bila je otvorena jučer, 30. lipnja u 9 sati te zatvorena isti dan u 14 sati.

Ministarstvo financija u četvrtak je objavilo da je na domaćem tržištu kapitala izdalo sedmogodišnju obveznicu u nominalnom iznosu od devet milijardi kuna, uz godišnju kamatnu stopu od 0,50 posto te prinos do dospjeća od 0,533 posto.

Kako se navodi u priopćenju, Republika Hrvatska zastupana po Ministarstvu financija realizirala je na domaćem tržištu kapitala izdanje obveznica dospijeća 2028. u nominalnom iznosu od devet milijardi kuna.

Knjiga upisa za te obveznice bila je otvorena jučer, 30. lipnja u 9 sati te zatvorena isti dan u 14 sati.

“Novo izdanje obveznica dospijeća 2028. realizirano je uz godišnju kamatnu stopu od 0,500 posto te prinos do dospijeća od 0,533 posto, a kvalitetna knjiga upisa s više od dva puta većom potražnjom omogućila je izdavatelju realizaciju ove transakcije bez premije novog izdanja”, ističe se u priopćenju.

U Ministarstvu financija ocjenjuju da su “današnjom uspješnom transakcijom na tržištu kapitala ostvareni vrlo povoljni uvjeti financiranja”. Ako se uzme u obzir da će se prikupljena sredstva većim dijelom iskoristiti za refinanciranje postojećeg izdanja obveznice dospijeća 8. srpnja 2021. u ukupnom nominalnom iznosu od šest milijardi kuna, implicirana ušteda na kamatama iznosi više od 135 milijuna kuna, promatrano na godišnjoj razini u odnosu na iznos refinanciranja, izračunali su u resoru financija.

Ističu i kako je ukupni interes ulagatelja na današnjoj transakciji premašio 19 milijardi kuna.

“Odabirom srednjeg roka dospijeća obveznice, Ministarstvo financija postiglo je optimalnu razinu potražnje na domaćem tržištu kapitala, odnosno obuhvaćen je najširi opseg institucionalnih ulagatelja uključujući banke, obvezne i dobrovoljne mirovinske fondove, osiguranja i investicijske fondove, uz sudjelovanje više od 40 domaćih institucionalnih ulagatelja. Postignuti konačni uvjeti izdanja i razina interesa u knjizi upisa još jednom su potvrdili snažan status Republike Hrvatske kao atraktivnog izdavatelja na domaćem tržištu kapitala”, naglašavaju iz Ministarstva financija.

Objašnjavaju kako će sredstva prikupljena novim izdanjem obveznica, uz već spomenuto refinanciranje postojeće obveznice koja dospijeva 8. srpnja ove godine, biti upotrijebljena i za financiranje općih potreba državnog proračuna.

Datum izdanja, odnosno uvrštenja obveznica u usluge depozitorija, poravnanja i namire Središnjeg klirinškog depozitarnog društva je 5. srpnja 2021. godine.

Izdanje obveznica aranžirale su Erste & Steiermärkische Bank, OTP banka, Privredna banka Zagreb, Raiffeisenbank Austria i Zagrebačka banka, u ulozi zajedničkih vodećih agenata izdanja te Hrvatska poštanska banka u ulozi su-aranžera, zaključuje se u priopćenju.

Inače, to je drugo izdanje obveznice u ovoj godini, ali i prvo na domaćem tržištu.

Naime, Hrvatska je krajem veljače ove godine na međunarodnom tržištu kapitala realizirala dvije tranše obveznica u ukupnom nominalnom iznosu od dvije milijarde eura. Ministarstvo financija tada je realiziralo dvije tranše obveznica, i to 12-godišnje obveznice, s dospijećem 2033. godine, u nominalnom iznosu od milijardu eura, uz godišnju kuponsku kamatnu stopu od 1,125 posto i prinos 1,257 posto, te 20-godišnje obveznice, s dospijećem 2041. godine, u nominalnom iznosu od milijardu eura, uz godišnju kuponsku kamatnu stopu od 1,75 posto i prinos 1,788 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close