Manjak informacija o Shellovim zaradama brine ulagače

Autor: Poslovni dnevnik , 29. travanj 2024. u 22:00
Foto: Pixabay

Britanska naftna kompanija, inače, ne objavljuje financijske rezultate odjela za trgovinu naftom i plinom.

Britanski naftni div Shell zarađuje milijardu dolara godišnje na trgovini naftom u SAD-u, pokazali su dokumenti priloženi tužbi bivšeg radnika.

Svjedočenje bivšeg čelnika Shellovog odjela za trgovinu pred sudom u Teksasu pružilo je rijetku priliku za uvid u financijske detalje koje Shell tretira kao poslovnu tajnu, uključujući golemu zaradu na trgovini i višemilijunske bonuse trgovcima.

John Dimech radio je 11 godina u Shellovoj grupi za trgovinu sirovom naftom u Houstonu, a lani je rekao da je odjel za trgovinu sirovom naftom obično zarađivao i do milijardu dolara godišnje.

To odgovara vrijednosti od 13-15% Shellove ukupne dobiti prije oporezivanja u SAD-u u proteklim godinama, prema izračunima temeljenim na dokumentima tvrtke. Shellovo izvješće o plaćanju poreza u 2022. navodi da su te godine u SAD-u poslovali s dobiti prije oporezivanja od nešto više od sedam milijardi dolara.

Britanska naftna kompanija, inače, ne objavljuje financijske rezultate odjela za trgovinu naftom i plinom, a manjak informacija zabrinjava neke ulagače budući da poslovanje može generirati veliku dobit, ali i gubitke.

Komentirajte prvi

New Report

Close