Malim i srednjim tvrtkama država dala više od milijardu kuna

Autor: Marija Brnić , 28. studeni 2022. u 07:00
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

U 2021. podijeljeno 4,2 posto manje državnih potpora nego 2020.

Državne potpore u drugoj godini korone ipak nisu premašile rekordan iznos iz 2020. Ukupno je dodijeljeno svih kategorija 20,18 milijardi kuna, što je smanjenje od 4,2% na godišnjoj razini, pokazuje izvješće Ministarstva financija, iz kojeg je jasno da su mjere ublažavanja pandemije koronavirusa pridonijele skoku dodijeljenih potpora. U predpandemijskoj 2019. ukupno je bilo dodijeljeno nešto više od 15 milijardi, a o porastu govori i podatak da je u trenutku ulaska u EU dodijeljeni iznos bio 8,49 milijardi kuna. Manji je i udjel potpora u hrvatskom BDP-u, lani je iznosio 4,68%, a godinu ranije 5,57%, ali je još jedan postotni bod viši nego prije pandemije. Smanjili su se iznosi i potpora poljoprivredi i industriji i uslugama, s tim da se u 2020. zbog koronamjera to nije dogodilo, ali su se lani sredstva za ublažavanje negativnih efekata značajnije pojačala na tom izvanrednom programu. U 2020. za pomoć u koroni izdvojeno je bilo 1,67 milijardi kuna, a lani 3,24. Najvećim dijelom te su potpore poduzetnicima omogućene kroz jamstva (61%), te povoljne zajmove i subvenciju kamata. U izvješću su podastrti i podaci tko su sve korisnici potpora po različitim programima. Važno je zamijetiti da se usporio trend povećanja udjela tzv. horizontalnih potpora u odnosu na sektorske. Za horizontalne ciljeve, dakle istraživanja i razvoj, mala i srednja poduzeća, usavršavanje, zapošljavanje i kulturu, dodijeljeno je 3,73 milijarde kuna, oko 16% manje nego godinu ranije, a njihov udjel u ukupno dodijeljenim potporama 18,5%.

Aluflexplack i Omial

Središnja država, dakle bez potpora na regionalnoj i lokalnoj razini, najviše potpora dodijelila je malim i srednjim poduzetnicima, više od milijardu kuna i to je ozbiljan skok u odnosu na prethodne godine, te za istraživanja i razvoj, 559 milijuna kuna. Ministarstvo gospodarstva je tako u programu potpora za povećanje razvoja novih proizvoda i usluga ukupno dodijelilo potporu za projekte 84 tvrtke, a najveći iznosi dodijeljeni su dvjema tvrtkama grupacije za proizvodnju ambalaže grupe Aluflexpack – Aluflexpack novi i Omial novi, te drvnoj industriji Bjelin Otok i Spačva, splitskom škveru Brodosplit, Ember kaminu iz Požege, proizvođaču aluminijsko-staklenih fasada KFK Tehnika, Jamnica Plusu, Brodosplitovu BSO-u i Infobipu. Tim programom dodijeljene su subvencije, a porezne olakšice za svoje projekte od ukupno 19 milijuna kuna odobrene su Ericsson N. Tesli, Šestan-Buschu, Čateksu, Nakladi Slap i tvrtki Rasco Muvo.

Horizontalne potpore za zapošljavanje preko HZZ-a dosegnule su 360 milijuna kuna, a najveći dio potpora za SME dodijeljene su preko Ministarstva gospodarstva (950 milijuna kuna). Među poduzetnicima koji su ih primili po iznosu prednjače Krekić Avangard, MI Hršak, Vis Promotex, Sato, IM-Comp, FI-MA, Biognost, Balboa, Mec, Smart Sense, te Pivovara Daruvar i Jedinstvo, proizvodnja namjenske opreme.

Sektorske potpore, kojih je raspodijeljeno 5,63 milijarde kuna, za razliku od nekad, kada su dominirali veliki gospodarski “bolesnici”, te velika brodogradnja i promet, sada su premašile zaštita okoliša i očuvanje energije. Tih je sektorskih potpora dodijeljeno 2,46 milijardi kuna, a najveći dio realiziran je preko HROTE-a, koji je 1,48 milijardi kuna uglavnom raspodijelio kroz poticaje za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora. Među korisnicima po dobivenim iznosima prednjače HEP Proizvodnja, Vjetroelektrana Lukovac, Energija Gradec, Biomass To Energy Benkovac, Energana Županja…

Potpore za brodogradnju

Po programu ulaganja energetsku učinkovitost Ministarstvo gospodarstva raspodijelilo je 743 milijuna kuna, a među brojnim korisnicima po visini dodijeljenih sredstava na vrhu su Končar Generatori i motori, Brodosplit, VIS Promotex…

30 posto

narastao je udjel horizontalnih potpora u sektoru industrije

Brodosplit se našao na nekim od lista potpora, ali ne i onoj za brodogradnju. Lani su potpore za taj sektor porasle, no riječ je o jamstvima za gradnju kruzera za australsku tvrtku u Rijeci MKM Yachts, te potpore za Uljanik Brodogradnju 1856, 3. maj i Brodotrogir.

Komentirajte prvi

New Report

Close