M+ obećao ulagačima još 0,75% prinosa ako bude neodrživ

Autor: Ana Blašković , 31. srpanj 2022. u 22:00
Darko Horvat, predsjednik Uprave M+ Grupe/ MATIJA HABLJAK/PIXSELL

Stiže uvrštenje prve ‘zelene’ obveznice.

Na Zagrebačkoj burzi ovoga bi tjedna trebala biti uvrštena prva hrvatska održiva obveznica. Riječ je o izdanju M+ grupe, poznatije kao Meritus ulaganja, u sklopu još jedne uspješno završene runde prikupljanja kapitala, ovoga puta od 300 milijuna kuna.

Novina na tržištu su uvjeti koji prate to izdanje; M+ grupa obvezala se ulagačima smanjiti ugljične emisije za četvrtinu i povećati zastupljenost žena u upravljačkim timovima na 51 posto.

Ne uspije li u ciljevima održivosti, cijena će biti konkretna jer će ulagačima uz obećani prinos od 4,25 posto isplatiti dodatnih 0,75 postotnih bodova.

Traženo ulaganje
Od kad 2019. je izašla na burzu, godinama gladnu kvalitetnih vrijednosnica, M+ grupa ubrzo je postala vrlo traženo ulaganje. Kompanija u BPTO industriji (Business Process and Technology Outsourcing) za usluge kontaktnog centra i izdvajanja poslovnih i tehnoloških procesa, postala je globalni igrač.

Danas zapošljava 11.000 djelatnika uz očekivanja da će ove godine prihodi premašiti milijardu kuna. Poslovni model koji je dosad rezultirao snažnim rastom, organskim i akvizicijama, i menadžmentom na čelu s Darkom Horvatom privukao je niz institucionalnih igrača, uključujući MidEuropa Partners i sve mirovinske fondove.

U zadnjih pet godina provedeno je 15 akvizicija i kompanija posluje na 14 tržišta. Portfelj klijenata uključuje vodeće europske i svjetske telekome, financijske, tehnološke, energetske, logističke i kompanije za elektroničku trgovinu te tvrtke u sektoru robe široke potrošnje.

4,25

posto iznosi godišnji prinos na održivu obveznicu M+ grupe

I najnovija financijska injekcija prikupljena emisijom održive obveznice usmjerit će se u razvoj i daljnji rast poslovanja M+ grupe. “Društveni aspekt, koji uključuje rodnu i svaku drugu ravnopravnost, nam je iznimno važan kao multikulturalnoj grupi i globalnom igraču koji iz 14 država posluje na 58 tržišta i pruža usluge na 32 jezika.

Uz društveni aspekt, neizbježno je povezan i utjecaj na okoliš, budući da naš rastući broj zaposlenika utječe na okoliš. Vodeći računa o prijetnji klimatskih promjena, predano ćemo raditi na ostvarivanju ciljeva koji su postavljeni za ovu obveznicu”, rekao je predsjednik Uprave M+ Grupe Darko Horvat.

Prilika za testiranje
Održive obveznice relativna su novost na globalnom financijskom tržištu donoseći investitorima priliku da portfelje usmjere prema specifičnim ciljevima. ESG obveznice na tragu su ispunjenja okolišnih (u skladu s Pariškim sporazumom o klimi), društvenih i upravljačkih smjernica čiji je cilj, povrh profita, promovirati pozitivne učinke na zajednicu.

Globalno obvezničko tržište gotovo je dvostruko veće od dioničkog, a budući da obveznice dospijevaju za razliku od dionica, znači da se kompanije prije ili kasnije vraćaju na tržište u potrazi za refinanciranjem. Prilika je to ulagačima za testiranje drže li se one proklamiranih ciljeva ili im je to, kao što je već bilo slučajeva u svijetu, prilika za ‘greenwashing’.

M+ grupa redovita izvješća o održivom poslovanju izdaje unazad dvije godine, no svjesni su da u izdanje održive obveznice idu u kolopletu iznimno složenih tržišnih okolnosti zbog globalnih geopolitičkih i financijskih potresa.

Partneri izdanja su Erste & Steiermärkische banka (ujedno i agent) te Europska banka za obnovu i razvoj, a obveznicu je u svoj portfelj uključili redom institucionalni investitori, među kojima su osiguravatelji i investicijski fondovi.

Meritusova obveznica od petka je uključena u depozitorij Središnjeg klirinškog depozitarnog društva, a najkasnije do srijede se očekuje uvrštenje na Službeno tržište Zagrebačke burze.

Komentirajte prvi

New Report

Close