Loši krediti u Kini skočili 50 posto

Autor: Tomislav Pili , 16. veljača 2016. u 22:00
Dugovi su učetverostručeni/REUTERS

Najviša razina nenaplativih kredita od 2006. zabrinjava analitičare.

Loši krediti u kineskim bankama skočili su prošle godine za čak 50 posto na 1,27 bilijuna juana (175 milijardi eura) što su razine koje nisu viđene od 2006. godine, prenosi Bloomberg. Citirajući podatke tamošnjeg bankovnog regulatora, omjer loših kredita u odnosu na ukupnu imovinu banaka popeo se s 1,25 posto u 2014. na lanjskih 1,67 posto.

Analitičari ocjenjuju kako je povećanje nenaplativih kredita u kineskim bankama izravna posljedica snažnog skoka zaduživanja tijekom posljednjih godina. Naime, od 2007. zaduženost se u toj državi učetverostručila sa sedam bilijuna dolara na 28 bilijuna dolara. Enormni skok zaduženosti posebno je zabrinjavajuć za analitičare u uvjetima usporavanja kineskog gospodarstva. Rast zaduženosti u Kini predstavljala je 37 posto rasta ukupnog svjetskog duga u navedenom razdoblju, izračunao je McKinsey Global Institute, a omjer duga i BDP-a popeo se na 282 posto.

To je iznad zaduženosti SAD-a i Njemačke. "Tri činjenice posebno su zabrinjavajuće. Prva je što je polovica svih kredita, izravno ili neizravno, povezana s pregrijanim tržištem nekretnina. Nadalje, neregulirano sivo tržište kredita zaslužno je za polovicu novoplasiranih kredita te na kraju, dug lokalnih zajednica u većini je neodrživ", ističe u svojoj studiji McKinsey. 

Komentirajte prvi

New Report

Close