Libra u švicarskom platnom sustavu?

Autor: Poslovni dnevnik , 13. rujan 2019. u 14:42
Vodeća društvena mreža Facebook najavila je u lipnju uvođenje digitalne valute libre

Moraju biti ispoštovani najviši međunarodni standardi borbe protiv pranja novca, naglasio regulator.

Pokretači libre, Facebook i njegovi partneri, zatražili su dozvolu za korištenje te kriptovalute u švicarskom sustavu plaćanja, priopćio je financijski regulator FINMA, napominjući da bi širina planiranih usluga tražila veći nadzor.

Vodeća svjetska društvena mreža Facebook najavila je u lipnju uvođenje digitalne valute libre u sklopu širenja poslovanja u svijetu internetske trgovine i globalnog plaćanja. Facebook je udružio snage s 28 partnera, uključujući Mastercard, Visu, Spotify Technology, Paypal, eBay, Uber Technologies, Vodafone Group, u projektu Libra Association koji će upravljati novom digitalnom valutom.

Globalni financijski dužnosnici u međuvremenu su pokrenuli temeljite analize tih planova. "Zbog izdavanja platnih žetona libre, usluge planirane u skopu projekta Libra nedvojbeno bi nadišle okvir samog platnog sustava", što znači da će podlijegati i dodatnim zahtjevima, priopćili su u srijedu iz švicarske FINMA-e. Ti zahtjevi uključit će rezerviranje kapitala za kreditne, tržišne i poslovne rizike, te poštivanje propisa kojima se regulira rizik koncentracije i likvidnost, kao i upravljanje rezervama, priopćeno je.

 

28 partnera

iz IT sektora udruženo je oko kriptovalute Libra

Nadzor širokog raspona usluga koje libra nudi bazirat će se na načelu "isti rizici, isti pravila", poručuju iz FINMA-e. "U cijelom ekosustavu projekta moraju biti ispoštovani najviši međunarodni standardi borbe protiv pranja novca", naglašavaju. Iz Libra Associationa ističu da su spremni na suradnju. "Vodimo konstruktivan dijalog s FINMA-om i smatramo da postoji način da se blockchain mreža bazirana na otvorenom kodu pretvori u regulirani platni sustav s niskom razinom problema i visokim stupnjem sigurnosti", priopćili su iz Libra Associationa sa sjedištem u Ženevi.

Zatražili su da se precizira status udruženja i kovanica libre prema švicarskim zakonima, navode u FINMA-i. Pomoćnica američkog ministra financija za borbu protiv terorizma i za financijske informacije Sigal Mandelker rekla je u utorak da je uvjet za odobrenje projekta digitalne valute ispunjavanje najviših standarda na području borbe protiv pranja novca i financiranja terorizma.  "Bilo da se radi o bitcoinu, ethereumu ili libri, naša je poruka svim tim kompanijama ista – borba protiv pranja novca i financiranja terorizma mora biti ugrađena u vaš projekt od samog početka", poručila je Mandelker. 

Komentirajte prvi

New Report

Close