Lani je 700 kandidata prošlo Hanfine ispite, uskoro ‘sele’ na web

Autor: Ana Blašković , 16. veljača 2021. u 05:33
Hanfa će krajem veljače prvi put organizirati online polaganje stručnih ispita/SHUTTERSTOCK

U pripremi je organizacija obrazovnog programa i ispita iz područja tržišta kapitala, mirovinskih fondova i mirovinskih osiguravajućih društava.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) krajem veljače prvi će put organizirati online polaganje stručnih ispita. Prvi je na redu ispit za obavljanje poslova distribucije (re)osiguranja.

U pripremi je organizacija obrazovnog programa i ispita iz područja tržišta kapitala, mirovinskih fondova i mirovinskih osiguravajućih društava, najavljuje regulator.

“Takav način polaganja ispitanicima će, osim epidemiološke sigurnosti, donijeti i brojne druge pogodnosti, poput bržeg i jednostavnijeg izlaska na ispit s uštedom vremena i bez troškova putovanja, mogućnost organizacije češćih ispitnih rokova te bržu objavu rezultata ispita”, ističe se u priopćenju.

U završnoj fazi je realizacije online prijava za ispit, a detalji će biti objavljeni na internetskoj stranici Hanfe po dovršetku tehničkih i operativnih priprema.

Unatoč pandemiji korona virusa, prošle je godine nastavljeno održavanje ispita, a kroz šest ispitnih rokova prošlo je oko 700 kandidata. Tri roka bila su organizirana za provjeru znanja iz područja osiguranja, a preostala tri za tematiku tržišta kapitala i industriju mirovinskih fondova.

Daleko najveći interes, kako iz Hanfe ističu “zbog same prirode posla”, bio je za poslove osiguranja o čemu je znanje testiralo 658 kandidata.

Prošlog tjedna, 11. veljače na snagu su stupile izmjene i dopune Pravilnika o stručnosti i primjerenosti distributera osiguranja i distributera reosiguranja i upisu u registar kojima je omogućeno polaganje ispita online. Zainteresirani kandidati za provjeru stručnih znanja svoje prijave mogu slati Hanfi od 17. veljače.

“Početak održavanja ispita online za provjeru stručnih znanja potrebnih za obavljanje poslova distribucije osiguranja i/ili reosiguranja bit će već krajem veljače 2021., a ispiti će se prijavljivati na dosadašnji način”, poručuje regulator.

Komentirajte prvi

New Report

Close