Lagarde: Oporavak atipičan, a inflacija privremena zbog otvaranja ekonomije

Autor: Ana Blašković , 29. rujan 2021. u 22:00
Christine Lagarde, čelnica Europske središnje banke/REUTERS

Ubrzavanje aktivnosti dovodi do uskih grla u opskrbi koja se javljaju neuobičajeno rano u gospodarskom ciklusu, a sve to gura inflaciju.

Unatoč pozitivnim vijestima, gospodarstvo 19 zemalja eurozone nije u potpunosti izašlo iz krize i oporavak je krajnje atipičan. Premda aktivnosti ubrzavaju, i dalje su prisutna uska grla u dobavnim lancima, dijagnosticira predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde.

No, veće zabrinutosti oko inflacije u Frankfurtu nema uz očekivanje da će pritisak na rast cijena slabiti pošto splasnu učinci pandemije.

Problemi u nabavi

“Gospodarstvo se odmaknulo od ruba, ali opasnost nije minula. Nakon vrlo neobične krize, eurozona bilježi krajnje atipičan oporavak”, rekla je Lagarde na početku godišnje konferencije središnje banke, koja se održava online.

Aktualni oporavak događa se po atipičnom obrascu. Ubrzavanje ekonomske aktivnosti dovodi do uskih grla u opskrbi koja se javljaju neuobičajeno rano u gospodarskom ciklusu.

Mnogobrojni su primjeri o problemima u nabavnim lancima, poput nestašice čipova koja je zatvorila dio pogona automobilske industrije te usporila isporuke mobilnih telefona i prijenosnih računala. Sve to također, “uzrokuje brzi oporavak inflacije u trenutku kada se gospodarstvo ponovo otvara”, dodala je Lagarde.

Eurozona izlazi iz desetljeća niske inflacije i, napominje šefica ECB-a, “trenutno svjedočimo nečemu što se najvećim dijelom može okarakterizirati kao faza privremene inflacije povezane s ponovnim otvaranjem gospodarstva”.

Skok cijena energije

Kriza koju je uzrokovao Covid 19 početkom 2020. srušila je cijene energije koje se sada oporavljaju i guraju rast opće razine cijena. Rastu inflacije pripomoglo je i vraćanje prijašnje stope poreza na dodanu vrijednost na početku godinu u najvećem gospodarstvu Unije, Njemačkoj.

Europska središnja banka ljetos je blago podigla ciljanu stopu inflacije s razina “blizu, ali ispod dva posto” na novi target od dva posto uz toleranciju blagih odstupanja na niže, odnosno na više. Pogledaju li se zadnje dvije godine, niska inflacija lani te visoka u ovoj godini, u prosjeku se kretanje razine cijena približilo godini prije pandemije 2019., istaknula je.

“Dakle, razina cijena sada je približno ista kao da je inflacija ostala stabilna, na razini prije pandemije”, rekla je Lagarde dodavši da bi “inflacija trebala oslabiti nakon što splasnu učinci povezani s pandemijom”.

“Ni inflacijska očekivanja ne signaliziraju rizike duljeg premašivanja (ciljane inflacije). Zapravo, očekujemo da će se razdoblju nakon pandemije inflacija tek sporo približavati razini od dva posto”, poručila je Lagarde.

Komentirajte prvi

New Report

Close