Kuće u elitnim dijelovima Zagreba poskupile do 20 posto

Autor: Romana Dugandžija , 21. rujan 2007. u 06:30

U drugoj zoni, nešto dalje od centra, rast cijena kuća bio je manji od prosječnih osam posto

Već nekoliko mjeseci analize i izvješća o tržištu nekretnina upozoravaju na usporavanje rasta cijena. Prosječne vrijednosti uglavnom stagniraju ili ostvaruju niže stope rasta uz iznimku Jadrana koji ljetnu sezonu dočekuje s cijenama u porastu. U Zagrebu u proteklih nekoliko mjeseci velikih pomaka u cijenama nema, osim što je zabilježen puno manji promet nekretninama. Ipak, dok cijene stanova rastu po malim stopama od 1 do 4 posto, posljednja analiza InfoNekretnina za područje grada Zagreba pokazala je da su obiteljske kuće u drugom kvartalu ostvarile rast cijene od 8,33 posto. To je ujedno i najveći rast cijene nekretnina.

Razlike po kvartovima
Iskustva agencija za promet nekretninama, pak, variraju ovisno o tome čime najviše posreduju, čega najviše imaju u ponudi i na kojim lokacijama. “Gledamo li prosjek cijena obiteljskih kuća, složila bih se s konstatacijom o rastu cijena, no, moram primijetiti da Zagreb počinje poprimati obilježja velikih metropola u tom smislu da se cijene po kvartovima sve više razlikuju,” objašnjava Marina Mihaljinac, direktorica agencije Zagreb – West. “Iskristalizirale su se ekskluzivne zone poput Tuškanca, Pantovčaka, Šalate, u kojima je cijena kuća znatno porasla, čak i do 20 posto jer te zone karakterizira nedostatak zemljišta za građenje,” dodaje Mihaljinac. No, s obzirom da je broj kuća i u toj eklsuzivnoj zoni mali, nađe se i mali broj kupaca koji imaju dovoljno sredstava za cijene koje u ovom slučaju ne određuje tržište. “U drugoj zoni nešto dalje od centra, a to su lokacije ispod Svetog Duha, Kustošija, Perjavica, Borčec, cijene kuća su rasle i manje od tih prosječnih 8 posto. Možemo čak reći da cijene stagniraju na tom dijelu tržišta. I tu se najbolje vidi raslojavanje tržišta nekretnina,” tvrdi Mihaljinac. Na spomenutim lokacijama također ima razlika u cijeni ovisno o starosti kuće, uređenosti, veličine okućnice, je li kuća smještena u brdu, je li smještena na glavnim prometnicama, kakvo je okruženje. Na lokacijama nešto udaljenim od centra grada, cijena kuća se u prosjeku kreće u rasponu od 800 do 1200 eura po metru kvadratnom. Na elitnim lokacijama, pak, ne može se naći kuća po cijeni nižoj od 2500 eura po kvadratu, tvrdi Mihaljinac. Najviše se, međutim, traže zemljišta ili kuće koje su za rušenje na čijem će zemljištu novi vlasnik graditi novu kuću, no, upravo je ponuda zemljišta najsiromašnija. S tim se slaže i Nikica Jagarić, vlasnik agencije Akropola. “Jeftinije je, ako pronađete zemljište, izgraditi kuću jer danas gradnja košta oko 700 eura po kvadratu. Naime, sve nekretnine čija se cijena kreće do 150.000 eura prodaju se bez većih problema, no, one skuplje već malo teže,” dodaje Jagarić. Prema iskustvima njegove agencije, pomaka u cijenama kuća u proteklih pola godine nema. “Čak su neki vlasnici čije se kuće već duže vrijeme prodaju, spustili cijenu,” tvrdi. Kuće koje su stare oko 20 godina te koje zahtijevaju uređenje najteže se prodaju.

Nedostaje zemljišta
Puno brže od njih prodaju se skupocjene, elitne kuće, tvrde iz agencija. “Mislim da će se Zagreb, što zbog skupih stanova u gradu, a što zbog sve bolje povezanosti s okolicom, sve više širiti. To primjećujem u upitima mladih obitelji koje sve više traže kuće u rubnim dijelovima grada, i mislim da će te lokacije postati sve privlačnije,” objašnjava Mihaljinac. Dijelovi grada koji će time dobiti na atraktivnosti su Črnomerec, Kustošija, Podsused, Perjavica, Borčec, Markuševec i istočni dio grada, Buzin, te Klara. Na ovim lokacijama za kuću od 150 metara kvadratnih s okućnicom od 300 kvadrata potrebno je izdvojiti 200.000 eura. Za usporedbu, u širem centru grada za te novce može se kupiti stan od 80 kvadrata. Ipak, za gradnju kuće potrebno je zemljište, a nedostak istoga predstavlja gotovo najveći problem na tržištu nekretnina.

Na Markuševcu kvadrat kuće 700 eura

Na Markuševcu se primjerice kuća od 200 kvadrata prodaje za 140.000 eura (700 eura po kvadratu) prema podacima agencije Akropola iz koje ističu kako je to jako povoljna cijena. U Svetoj Nedelji također kuća od 200 kvadrata košta oko 150.000 eura, dok se u Novom Zagrebu i u Bukovačkoj ulici cijene kreću u rasponu od 250 do 300 tisuća eura. U tu cjenovnu kategoriju spadaju i Dubrava, Stenjevec, te Rakitje. Najskuplje kuće, sjeverno od Ilice, obično prelaze površinu od 200 kvadrata, a koštaju i do 3000 eura po kvadratu. Na Pantovčaku kuća od 260 kvadrata stoji 630.000 eura.




Komentirajte prvi

New Report

Close