Krka, Mercator i Triglav prvi izbor hrvatskih mirovinaca

Autor: Tomislav Pili , 06. svibanj 2014. u 12:58
Petar Vlaić, predsjednik Uprave Erste Plavog fonda/Tatjana Tadić/PIXSELL

Erste Plavi fond uložio je u slovenske obveznice u vrijednosti 450 mil. kuna.

Slovenske vrijednosnice te investicijski fondovi vezani na američki S&P500 i njemački DAX indeks prvi su izbor hrvatskih mirovinskih fondova kada je inozemna imovina u pitanju.

Prema podacima o ulaganjima koji čine više od jedan posto imovine iz informativnih prospekata obveznih mirovinskih fondova, slovenske 10-godišnje dolarske obveznice, i to 78,9 milijuna komada, u svom portfelju ima Erste Plavi. Krajem prošle godine ta je stavka imovine vrijedila 449,3 milijuna kuna, odnosno 5,7 posto ukupne imovine fonda. Petar Vlaić, predsjednik Uprave Erste Plavog kaže kako je ulaganje u 10-godišnje slovenske obveznice posljedica procjene da se radi o vrlo dobroj prilici za ostvarivanje kvalitetnih prinosa.

 

20posto

porasla je cijena dionice Krke na Ljubljanskoj burzi tijekom prošle godine

"Po našem mišljenju, vrijednost obveznice u to je vrijeme bila podcijenjena. Procjena se u tom segmentu pokazala ispravnom", kaže Vlaić. Erste Plavi jedini je mirovinski fond koji navodi znatniju količinu inozemnih obveznica, a od njegove ostale inozemne imovine vrijedi spomenuti i udjele u burzovno utrživom fondu (ETF) vezan za indeks DAX u vrijednosti od 78,7 milijuna kuna. Udjele u ETF-ima vezanima na njemački indeks ima i PBZ/CO fond u ukupnoj vrijednosti 348,7 milijuna kuna dok je Raiffeisen fond uložio preko 469 milijuna kuna u ETF vezan na S&P500 indeks. Od pojedinačnih stranih dioničkih pozicija, kod OMF-ova prevladavaju slovenske tvrtke. Tako se PBZ/CO odlučio za dionice farmaceutske tvrtke Krka, zatim Mercatora te osiguravatelja Zavarovalnice Triglav ukupne vrijednosti preko 665 milijuna kuna. Dionicama Krke u vrijednosti 486 milijuna kuna povjerenje je poklonio i AZ fond.

Inače, izgleda da taj fond dosta vjeruje u farmaceutsku industriju jer ima i 441,6 milijuna kuna vrijedne dionice izraelske Teve, vlasnice Plive. Aleš Čačovič, direktor sektora ulaganja u ljubljanskoj investicijskoj kući Ilirika kaže kako su sve tri dionice u sastavu indeksa SBITOP i kod njih postoji relativno nešto bolja likvidnost. "Fundamentalno gledano, Krka i Zavarovalnica Triglav dobro stoje. Tvrtke dobro posluju, a valuacije su barem fer vrednovane. Te dvije dionice jedan su od boljih izbora na slovenskom tržištu. Kod Mercatora je priča drugačija jer tvrtka relativno manje dobro stoji i ponajviše se očekuje od Agrokorova preuzimanja", pojašnjava Čačovič.

Komentari (1)
Pogledajte sve

koliko je Štimac PBZ/Co izgubio ulaganjem u Mercator ili koliko je pao?
zbog takvih će 2 stup uskoro u povijest

New Report

Close