Kripto prijevare ‘pojele’ više od milijardu dolara

Autor: Poslovni dnevnik , 06. lipanj 2022. u 06:41
Foto: DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL

Od početka 2021. vrijednost ilegalnih ‘operacija’ nabujala 60 posto u odnosu na 2018.

Od početka 2021. godine samo u Sjedinjenim Američkim Državama razne vrste prijevara povezane s kriptovalutama ‘progutale’ su više od milijardu dolara, što je čak 60 posto više u usporedbi s 2018. godinom.

Pokazalo je to izvješće Savezne trgovinske agencije (FTC) koje prenose američki mediji, a u kojem stoji da je oko 46 tisuća stanovnika Amerike prijavilo kako su od početka protekle godine bile žrtve prevaranata koji su se u svojim ilegalnim poslovima koristili kriptom kako “mamcem”.

Lažne aplikacije
Više od polovice prevarenih tvrdi da su u “klopku” upali nakon što su slijedili oglase, postove ili poruke objavljene na različitim društvenim mrežama. Izvještaj FTC-a pokazuje kako je gotovo četiri od 10 dolara izgubljenih na ovaj način vezano za prijevare kojima su kao “baza” u najvećem broju slučajeva poslužili Instagram, Facebook, WhatsApp i Telegram.

Službeni podaci o ovim slučajevima pokazuju kako je 575 milijuna dolara štete od ovih prijevara bilo direktno povezano s promoviranjem lažnih mogućnosti za investiranje, piše Reuters.

Oštećeni u ovakvim “operacijama” svjedoče kako su im web stranice i aplikacije omogućavale da prate kretanja vrijednosti njihovih kriptovaluta, ali je bila riječ o lažnim stranicama u appovima jer putem njih na kraju nisu mogli “izvući” uloženo.

Zanimljivo je kako su na listi najčešćih vrsta prijevara vezanih za kripto drugo mjesto zauzele “romantične” prijevare, dok su na trećem one u kojima se prevaranti lažno predstavljaju kao predstavnici državnih institucija ili tvrtki.

Bitcoin najzastupljeniji
Kad je riječ o kriptovalutama koje su najčešće korištene u isplatama prevarantima u proteklih godinu i pol dana dominiraju bitcoin (70 posto), tether (10 posto) i ether 9 posto), stoji u izvješću FTC-a, a žrtve prijevara u prosjeku su gubile po 2600 dolara.

Što se tiče profila žrtava kripto prijevara na američkom tržištu, FTC napominje kako su im sklonije mlađe osobe pa je tako, dodaju, za one u dobi od 20 do 40 godina mogućnost da budu meta ovakvih nezakonitih radnji triput veća.

Komentirajte prvi

New Report

Close