Kreditni rejtinzi država ruše se kao domina

Autor: Tomislav Pili , 06. srpanj 2020. u 14:54
Fitch je za 40 država dodijelio i negativno predviđanje rejtinga/SHUTTERSTOCK

Agencija procjenjuje da će potrošnja zbog zaštite gospodarstva od korona krize narušiti ‘fiskalno zdravlje’ u svih 119 država koje prati.

Koliko se pandemija koronavirusa nepovoljno odrazila na javne financije niza država govori i podatak da je tijekom prvog polugodišta rejtinška agencija Fitch snizila rejting rekordne 33 države. No, uskoro će ih biti još više, piše CNBC.

James McCormack, Fitchev direktor za rejtinge, ističe kako je ta agencija uvrstila 40 država u negativno predviđanje njihova kreditnog rejtinga. To znači da bi ti rejtinzi potencijalno mogli biti sniženi.

“Nikada u povijesti Fitcha nismo imali istovremeno 40 država s negativnim predviđanjem“, naglašava McCormack. “Već tijekom prvog polugodišta snizili smo rejtinge za 33 država što nismo još nikada učinili u tijeku jedne godine, a kamoli u prvih šest mjeseci”, naglasio je McCormack CNBC-u.

100

posto globalnog BDP-a mogao bi dosegnuti globalni javni dug, procijenio je MMF

Među državama kojima je Fitch snizio rejting nalaze se, primjerice, Ujedinjeno Kraljevstvo, Australija i Hong Kong. Fitchev direktor je pojasnio da je niz država povećalo proračunsku potrošnju kako bi zaštitile gospodarstvo od utjecaja mjera suzbijanja pandemije.

Prema očekivanjima agencije, to će narušiti „fiskalno zdravlje“ u svih 119 država koje prati Fitch. Takvo pogoršanje može biti u obliku većih proračunskih deficita ili manjih suficita, kao i povećanja javnog duga, dodao je McCormack.

Valja podsjetiti kako je Međunarodni monetarni fond (MMF) procijenio da su mjere suzbijanja širenja koronavirusa naštetile globalnom gospodarstvu više od očekivanja.

„Svjetski financijski policajac“ stoga je upozorio da bi globalni javni dug mogao dosegnuti rekordnu razinu od 100 posto svjetskog BDP-a.

Fitch je u svibanjskom izvješću također upozorio da bi broj bankrota država ove godine mogao dosegnuti rekordnu razinu. Argentina, Ekvador i Libanon već su ušli u taj klub jer nisu uspjeli servisirati dug.

James McCormack tvrdi kako će Fitch u narednom razdoblju promatrati kako će pojedine države snižavati zaduženost nakon što se gospodarstva počnu oporavljati od korona krize. „Zabrinjava nas što će se događati nakon što dođemo na drugu stranu razdoblja korona krize, istaknuo je McCormack.

Komentirajte prvi

New Report

Close