Kreditiranje i drugi mjesec zaredom oslabilo

Autor: Poslovni dnevnik , 06. rujan 2020. u 22:00
Podaci HNB-a pokazuju da su krediti na godišnjoj razini zabilježili rast od 7,5 posto/MARKO LUKUNIĆ/PIXSELL

Promotri li se promjena u odnosu na kraj prošle godine, ukupni krediti povećali su se za 10,9 milijardi kuna odnosno 4,2 posto.

Ukupni krediti poslovnih banaka na kraju srpnja iznosili su 271,3 milijarde kuna, čime je na mjesečnoj razini drugi mjesec zaredom zabilježen pad, za 0,4 posto, dok se u odnosu na lanjski srpanj bilježi rast za 7,5 posto, pokazuju najnoviji podaci Hrvatske narodne banke (HNB).

Ukupni krediti banaka na kraju srpnja bili su za 994,1 milijun kuna manji negomjesec dana ranije, dok su u odnosu na lanjski srpanj veći za 18,9 milijardi kuna.

Promotri li se promjena u odnosu na kraj prošle godine, ukupni krediti poslovnih banaka povećali su se za 10,9 milijardi kuna odnosno 4,2 posto, navode analitičari Raiffeisen banke (RBA) u analizi podataka HNB-a. Također napominju da, gledano prema sektorima, otprilike pola ukupnih kredita plasirano je sektoru kućanstava.

343,1

milijun kuna naraslo je kreditiranje građana tijekom srpnja što je 0,3 posto više nego mjesec ranije

Tako je nominalni iznos kredita sektoru kućanstava iznosio 134,9 milijardi kuna, za 343,1 milijun kuna ili 0,3 posto više nego mjesec ranije. Rast kredita kućanstvima nastavljen je i na godišnjoj je razini, ali je usporio te je iznosio 5,3 milijarde kuna ili 4,1 posto.

Kod sektora stanovništva, napominju analitičari RBA, osobito je izražena sklonost kreditiranja u domaćoj valuti dominantno kroz gotovinske nenamjenske kredite, kod kojih je, iako sporijom dinamikom u odnosu na prethodne mjesece, zabilježena godišnja stopa rasta od 6,9 posto.

Krediti poduzećima na kraju srpnja iznosili su 85,6 milijardi kuna, što je na mjesečnoj razini pad od 720,3 milijuna kuna ili 0,8 posto.

S druge strane, na godišnjoj razini zabilježen je rast od četiri milijarde kuna, odnosno 4,9 posto.

Krediti središnjoj državi u srpnju su pali na 42,1 milijardu kuna, što je u odnosu na lipanj manje za 590 milijuna kuna ili 1,4 posto, dok je na godišnjoj razini zabilježen razmjerno snažan porast od 9,9 milijardi kuna odnosno 30,2 posto, „što je i očekivani trend kretanja ovih vrsta kredita u kriznim razdobljima“, navode analitičari RBA.

Komentirajte prvi

New Report

Close