Krajem godine do kriptovaluta u svim županijama

Autor: Bernard Ivezić , 22. listopad 2019. u 22:00
Nikola Škorić, osnivač Electrocoina, koji je tehnički omogućio uslugu HP-u /L.S./PIXSELL

Hrvatska pošta mijenjat će ih u barem 50 ureda diljem Hrvatske.

Hrvatska pošta (HP) do kraja godine počet će mijenjati kriptovalute u svim županijama. Navodno je riječ o barem 50 poštanskih ureda diljem Hrvatske, umjesto dosadašnje tri poslovnice koje su sve bile u Zadru.

Nikola Škorić, osnivač i direktor domaćeg kripto-startupa Electrocoina, koji je tehnički omogućio tu uslugu u HP-u, izjavio je na 1. S2B Forumu HGK na temu digitalne transformacije financijskog poslovanja da se pilot projekt pokazao uspješnim.

"Ne mogu govoriti za Hrvatsku poštu, ali iz perspektive Electrocoina mogu reći da vidimo da se kriptovalute sve više šire i kod nas, a mi kroz suradnju s tradicionalnim financijskim i inim sustavima stvaramo suradnju kako bi se lakše moglo doći i potrošiti kriptovalute", kaže Škorić. Dodaje da je Fima Plus u suradnji s Adeo POS-om prva u Hrvatskoj omogućila potrošnju kriptovaluta na blagajnama u trgovinama.

U to se područje širi i Electrocoinov PayCek koji razvija partnerstva sa softverskim tvrtkama koje razvijaju fiskalne blagajne. Navodi da u tom smislu dijeli viziju koju je i Facebook imao s Librom.

"Mi pak ne želimo slomiti tradicionalne financijske sustave i igrati se ni nacionalne ni nadnacionalne središnje banke kao što je to želio Facebook, već želimo građanima omogućiti da koriste sredstvo plaćanja koje kombinira najbolje od gotovine i bezgotovinskih plaćanja kroz tokenizaciju postojećih valuta, znači zadržavanje decentraliziranog pristupa", kaže Škorić.

Milan Horvat, osnivač i direktor tvrtke Fima Plus kaže da su promjene koje donose blockchain i kriptovalute mnogo šire i očekuje da će se za deset godina financijski krajolik potpuno izmijeniti.

"Mi smo ovdje jako eurocentrični, ali svijet je danas globaliziran i kad pričamo o mobilnim novčanicima, blockchainu, kriptovalutama i kripto-burzama to ovdje zvuči nadrealno, ali sve to je u Aziji svakodnevica", zaključuje Horvat. 

Komentirajte prvi

New Report

Close