Koronavirus i treći mjesec nastavio topiti međunarodne devizne pričuve

Autor: Poslovni dnevnik , 22. srpanj 2020. u 14:46
Ukupna aktiva središnje banke iznosila je krajem svibnja 142,4 milijarde kuna/Shutterstock

Na gotovo potpuno zatvaranje ekonomske aktivnosti i deprecijaciju kune HNB je odgovorio intervencijama na deviznom tržištu.

Pandemije koronavirusa ne smanjuje samo vrijednost hrvatskog gospodarstva, već i devizne pričuve.

Bruto međunarodne pričuve krajem svibnja iznosile su 15,7 milijardi eura što je 1,5 posto manje u odnosu na travanj te 15,2 posto manje nego na kraju svibnja prošle godine, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke (HNB). Analitičari objašnjavaju da je to smanjenje izravna posljedica pandemije koronavirusa.

„Izraženo smanjenje međunarodnih pričuva tijekom ožujka, travnja i svibnja izravna je posljedica pandemije COVID 19 i popratnog, gotovo potpunog zatvaranja ekonomske aktivnosti i deprecijacije domaće valute, na što je Hrvatska narodna banka odgovorila intervencijama na deviznom tržištu radi očuvanja stabilnosti tečaja kune prema euru“, kažu analitičari Raiffeisen banke (RBA).

Prema navodima središnje banke, smanjenje međunarodnih pričuva tijekom svibnja bilo je rezultat prodaja deviza bankama izvan aukcije i manje razine ugovorenih repo poslova. Ipak, zadnji dostupni podaci središnje banke za 10. srpanj ukazuju na rast međunarodnih pričuva na 17,6 milijardi eura.

17,6

milijardi eura iznosile su pričuve prema podacima za 10. srpnja što ukazuje na njihov oporavak

Ukupna aktiva središnje banke krajem svibnja iznosila je 142,4 milijarde kuna te je uz rast na mjesečnoj razini za gotovo devet milijardi kuna, odnosno 6,7 posto, u odnosu na kraj 2019. bila manja za dvije milijarde kuna ili 1,4 posto.

Promjene u aktivi HNB-a prvenstveno su odraz kretanja inozemne aktive čije se udjel u ukupnoj aktivi krajem svibnja spustio na 85,8 posto, što je najniži udio ino aktive u ukupnoj od travnja 1999. godine.

To je rezultat promjena na ostalim stavkama aktive odnosno povećanja potraživanja od središnje države budući da je HNB u razdoblju od sredine ožujka do kraja lipnja operacijama fine prilagodbe otkupio državne vrijednosne papire – prvenstveno državne obveznice – nominalno iznosa 17,9 milijardi kuna.

Povećana su i potraživanja od kreditnih institucija po osnovi kredita uz financijsko osiguranje (strukturne i redovite operacije HNB-a). Inozemna aktiva HNB-a na kraju svibnja iznosila je 122,3 milijarde kuna te je u odnosu na travanj bila niža za 1,3 milijarde kuna ili 1,1 posto. U odnosu na kraj prošle godine smanjila se za 20,4 milijarde kuna ili 14,3 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close