Končar predstavio pionirske izvozne niskopodne tramvaje, idu u Latviju

Autor: Darko Bičak , 09. studeni 2020. u 22:00
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je jučer ponovio da Zagrebu treba još 60-ak tramvaja, o čijoj nabavci se već duže pregovara s hrvatskom Vladom.

Iako se zagrebačka elektroindustrija Končar desetljećima bavi proizvodnjom tramvaja, jučer je prvi put jedno njihovo vozilo izvezeno iz Hrvatske. Naime, tvrtka Končar – Električna vozila (KEV) je u Zagrebu predstavila prvi od ukupno 12 ugovorenih tramvaja za latvijski grad Liepaje koji će toj baltičkoj zemlji biti isporučeni do kraja travnja 2022. Radi se o dva ugovora vrijedna ukupno 18 milijuna eura. Kako je istaknuto u pogonu tvrtke na zagrebačkom Jankomiru prilikom predstavljanja tramvaja uoči isporuke, suradnja s latvijskim gradom je počela u studenome 2018. kad je potpisan ugovor za isporuku šest niskopodnih tramvaja, dok je drugi ugovor, za još šest tramvaja, ratificiran u kolovozu. Pritom je nabava vozila, u visini 85% vrijednosti, sufinancirana iz fondova EU-a.

Predsjednik Uprave Josip Ninić istaknuo je da su u tramvaj ugrađena brojna Končareva rješenja za ključne podstustave, kao što su glavni elektromotorni pogon, sustavi pomoćnih napajanja te upravljanja i komunikacija, čelične konstrukcije kolnih ormara, okretna postolja i brojni drugi, a da je u projektu sudjelovalo i desetine njihovih hrvatskih kooperanata. Iz Končara ističu da je ugovoru prethodila isporuka 142 niskopodna tramvaja za Grad Zagreb, koji je Končaru kao voditelju konzorcija Crotram bio povjeren nakon provedbe međunarodnog natječaja. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je jučer ponovio da Zagrebu treba još 60-ak tramvaja, o čijoj nabavci se već duže pregovara s hrvatskom Vladom.

Komentirajte prvi

New Report

Close