Kazne za aferu Libor nadomak tri milijarde dolara

Autor: Marina Biluš , 04. veljača 2013. u 22:00
Dosad su se nagodile tri banke/FOTOLIA

Očekuje se da će idućega tjedna RBS platiti 780 milijuna USD kazne, a navodno će pred regulatorima uskoro pokleknuti i Deutsche Bank.

Lani raskrinkan slučaj međunarodnog manipuliranja međubankarskim kamatama, kojeg svrstavaju u najveće skandale financijske industrije, svako malo dobije novi nastavak  zahvaljujući nagodbama kroz koje umiješane banke regulatorima pristaju platiti "masne" kazne kako bi zaustavile daljnje sporenje.

Iako je podatak  još neslužben, nagodba na koju se sprema Royal Bank of Scotland navodno je skoro pa gotovo stvar. Financial Times piše da bi ta banka već idućeg tjedna mogla zbog "petljanja" s Liborom platiti najmanje 780 milijuna dolara. Kreditor pregovara s britanskim i američkim regulatorima, a finalizacija se očekuje već danas. Dogodi li se to, RBS će biti treća banka koja je bila prisiljena golemim iznosima zaustaviti buduće tužbe po istoj osnovi. A što se više nagodbi sklapa, to su penali veći. Tako je bankarska branša lani ostala šokirana iznosom od 450 milijuna dolara koliko je Libor skandal stajao Barclays. Nevolje su za tu banku tada tek počele, u lančanoj reakciji s vodećih su pozicija otjerani glavni ljudi, a istraga je otkrila sočne detalje, pa se tako doznalo da je i britanski viceguverner imao "putra na glavi".

Bura se još nije stišala, iako to, čini se, nema direktne veze s Liborom, upravo odlazi i financijski direktor Chris Lucas. Njemu je navodno presudilo sumnjivo poslovanje s Katarom u koje, piše FT, možda umiješan i premijer te zemlje. No kazna za Barclys je mizerna u odnosu na 1,5 mlrd. i USD koliko je u prosincu zbog Libora platio UBS. Sad se svi pitaju koliko će regulatori uzeti Deutsche Banku, nagađa se da je on sljedeći na listi nagodbi.

Brutalni zakon

Britanskim bankama vlast prijeti 'komadanjem'

Kazne zbog Libora nisu jedina briga koja mori britanske bankare. Kancelar G. Osborne predstavio je novi zakon koji regulatorima daje pravo da banku razdvoje na manje dijelove ne bude li se pridržavala novih pravila o odvajanju rizičnih operacija investicijskog bankarstva od klasičnog poslovanja. "Nema više nagrada za neuspjeh. Nema više onog – preveliki da bi propali", kaže Osborne.

Komentirajte prvi

New Report

Close