Još blaži stres test za europske banke

Autor: Ana Blašković , 22. siječanj 2020. u 22:00
Već sada blaži test od američkog/Reuters

Regulator i banke bi paralelno radili kalkulacije.

Europsko tijelo za bankarstvo (EBA) predložilo je u srijedu labavije uvjete provođenja stres testova europskih banaka, piše Reuters.

Dok analitičari kritiziraju EU test jer je već sad blaži prema bankama od američkog, regulator sugerira nov okvir koji bi omogućio bankama objavu vlastitih rezultata stres testa, paralelno s EBA-inim.

"Okvir koji predlažemo danas ima za cilj učiniti europski stres test informativniji, fleksibilnijim i troškovno učinkovitim", istaknuo je čelnik tog tijela Jose Manuel Campa u priopćenju.  Takav tip testiranja uveden je 2011. nakon globalne financijske krize tijekom koje je niz država (ne i Hrvatska!) dokapitalizirala banke javnim novcem.

Dinamika testova s vremenom se prorijedila na jednom u dvije godine, banke su općenito adekvatno kapitalizirane, pa provjera ide korak dalje od samog kapitala mjereći specifične rizike, poput slabe profitabilnosti.

Prijedlog ide u smjeru da EBA testira treba li bankama kapitala, a da isti posao odradi sama banka, ali po manje egzaktnim pravilima s tim da bi u oba slučaju bili korišteni isti stres scenariji kao bazu.

"Metodologija banke bila bi manje preskriptivna nego danas i omogućila bankama više diskrecije u računanju prognoza", poručuje EBA. Paralelna testiranja dala bi dva seta rezultata, a banke bi trebale obrazložiti zašto se njihovi rezultati razlikuju od regulatorovih. Idući stres test EBA će obaviti ove godine po postojećim pravilima, a rezultate će objaviti u srpnju. 

Komentirajte prvi

New Report

Close