Jagma za posao upravljanja fondovima Nexus FGS

Autor: Jadranka Dozan , 15. veljača 2018. u 14:07
Do Hanfina lanjskog rješenja Nexus fondovi bili su 'pod kapom' Nexus Private Equityja na čelu s Markom Lesić/Luka Stanzl/PIXSELL

U igri su Auctor, Global Invest, Honestas, KD Locusta, Prosperus, Real Capital, ali i državni HMID.

Tenzije ne rastu samo u epicentru priče o Agrokoru; ne manjka ih, nakon kratkog zatišja, ni u slučaju Nexus kao jednom od njezinih krakova koji je u fokusu javnosti bio uglavnom lani, i to upravo zbog spornih pozajmica Agrokoru.

Ovog utorka istekao je rok za prijave zainteresiranih za upravljanje fondovima Nexus FGS i Nexus FGS II (nastao preuzimanjem fonda Alternative), dvama javno-privatnim fondovima za gospodarsku suradnju kojima je donedavno upravljalo društvo Nexus Private Equity Partneri, a čija je neto imovina, prema Hanfinim podacima o stanju sredinom 2017. iznosila 420 odnosno 131 milijun kuna.  Potraga za novim fod-menadžerima uslijedila je nakon što je Hanfa Nexus PE-u potkraj prošle godine, nakon višemjesečnog nadzornog i postnadzornog postupka, oduzela upravljanje spomenutim fondovima, a pritom je uzela i licencu samoj Upravi.

U međuvremenu je privremeno upravljanje dopalo depozitne banke fondova – Splitsku (Nexus FGS) i Privrednu (Nexus FGS II), kao i obveza da objave javni poziv za preuzimanje posla upravitelja. Prema neslužbenim saznanjima Poslovnog dnevnika, čak je devet kandidata u zadanom roku od 15 dana iskazalo interes, s tim da ih se dobar dio prijavio za oba fonda. Mnogi kao zanimljivost navode i to što su se među zainteresiranima za upravljanje, navodno, našla i dva inozemna društva za upravljanje alternativnim fondovima.

S obzirom na kontroverze kojima je bila praćena afera Nexus i spekulacije oko interesnih skupina koje su se povezivale s tim fondovima, izbor novog upravljačkog društva sigurno je prilično osjetljivo pitanje za nadležna tijela, posebice u dijelu povjereničkog odbora koji predstavlja javnu ulagačku komponentu. Naime, u ime države kvalificirani je ulagatelj u FGS-ove HBOR, a nadležno je Ministarstvo gospodarstva. Među imenima domaćih kandidata su, tvrdi se, Auctor Invest, Global Invest, Honestas Private Equity Partneri, KD Locusta fondovi, Prosperus Invest, Real Capital Asset Management, ali i državni HMID (Hrvatsko mirovinsko investicijsko društvo).

Kandidaturu HMID-a mnogi smatraju zanimljivom zbog toga što je prilikom samog uvođenja FGS programa bilo polemika vezanih uz europska pravila u smislu državnih potpora. Interes stranih društava, pak, neke aktere također malo iznenađuje zbog čega neki smatraju da njihove nominacije ipak imaju "domaći impuls". Kandidatura Honestasa, u vlasništvu Ive Kovačevića i Mihanović savjetovanja, za većinu nije neočekivana jer je Damir Mihanović još prije nekoliko mjeseci pokazivao interes i inicijativu vezano uz preuzimanje Nexusa.

U slučaju kandidature Real Capital Asset Managementa, ostaje primijetiti da je za jednog od njegovih osnivača, Mihovila Prpića (osim njega tu je i Ivan Ivin) to povratak u zonu FGS-ova, budući da je do prije nekoliko godina bio suvlasnik Honestas PE-a. Iznenađenje nije ni interes koji je za Nexus FGS (II) pokazao Prosperus Invest, koji pod vodstvom Joška Miliše već upravlja jednim FGS-om. Sve u svemu, izgledno je da će zbog "povijesti bolesti" izbor novih upravitelja Nexus FGS-ova biti pod povećalom. 

Komentirajte prvi

New Report

Close