Industrija i u rujnu s godišnjim padom, minus raste

Autor: Jadranka Dozan , 30. listopad 2018. u 21:59
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Na mjesečnoj razini rujanska je proizvodnja pala 1,5 posto, a u odnosu na isti mjesec lani niža je za 2,6 posto. godišnjim minusom od 9,5% prednjače Kapitalni proizvodi, prerađivačku prema dolje povukli škverovi.

Industrijska proizvodnja nastavlja s usporavanjem i sve je izglednije da će joj ovogodišnji domet biti stagnacija. U rujnu je i na mjesečnoj i na godišnjoj razini zabilježen pad obujma proizvodnje, s tim da je u međugodišnjim usporedbama to treći mjesec pad zaredom i najveći još od početka 2015. Posljedično je kumulativni rezultat 2018. prešao u blagi pad (-0,3 posto) u odnosu na prošlu godinu. Na mjesečnoj razini rujanska je proizvodnja pala 1,5 posto, a u odnosu na isti mjesec lani (kalendarski prilagođeno), niža je za 2,6 posto.

 

In su duhan, guma, metal…

U prerađivačkoj industriji rastom se u prvih devet mjeseci ističe proizvodnja duhanskih proizvoda koja je za gotovo trećinu veća nego lani, a dvoznamenkast rast bilježi se i kod proizvoda od gume i plastike (15,4%) te proizvodnja metala (+16,2%). Premda je i farmaceutika u rujnu imala godišnji pad, kumulativno je u 2018. i dalje na solidnih +8,5%

Od glavnih industrijskih grupacija godišnjim padom od 9,5% prednjače Kapitalni proizvodi koji čine oko šestine ukupne proizvodnje. I trajni proizvodi za široku potrošnju u negativnom su nizu, i to već pola godine, a u rujnu pad im je bio samo izraženijih 10,4 posto. Kod netrajnih proizvoda za široku potrošnju, s udjelom u ukupnoj industriji od oko 28 posto, padajući niz traje kraće i bio je osjetno manji (-1,9%). Nakon tri mjeseca rasta minusu industrije u odnosu na lanjski rujan pridonijela je i energija s 0,7% nižom proizvodnjom. Kod prerađivačke industrije, koja u ukupnoj čini 80-ak posto, pad je iznosio 1,5 posto, a u negativnu zonu povukli su je ponajprije dvoznamenkasti minusi brodogradnje (tzv. ostala prijevozna sredstva) s -44,8 posto, proizvodnje tekstila (-13,2%) te gotovih metalnih proizvoda bez strojeva i opreme (-11,4%).

Komentirajte prvi

New Report

Close