Indijska ekonomija porast će sedam posto ove godine

Autor: Poslovni.hr , 29. siječanj 2024. u 21:59

U novoj fiskalnoj godini gospodarstvo će nadmašiti svjetski prosjek zahvaljujući stabilnoj domaćoj potražnji i privatnim ulaganjima, procjenjuju stručnjaci u vladinom pregledu gospodarstva, piše Reuters.

Indijsko gospodarstvo trebalo bi porasti oko sedam posto u fiskalnoj godini 2023/2024. zahvaljujući domaćoj potražnji i privatnim ulaganjima. Tim glavnog ekonomskog savjetnika vlade V. Ananthe Nageswarana blago je snizio preliminarnu procjenu koja je pokazivala 7,3-postotni rast aktivnosti u fiskalnoj godini koja završava u ožujku. U prethodne dvije fiskalne godine indijski BDP porastao je za 7,2 odnosno za 8,7 posto.

U novoj fiskalnoj godini gospodarstvo će nadmašiti svjetski prosjek zahvaljujući stabilnoj domaćoj potražnji i privatnim ulaganjima, procjenjuju stručnjaci u vladinom pregledu gospodarstva, piše Reuters. “Aktualna zbivanja u Crvenom moru možda su ponovo raspirila zabrinutost za sigurnost globalnih lanaca opskrbe, dodatno prigušujući blaži rast globalne trgovine u 2023.”, objavila je vlada.

Ako se protegnu i na 2024., poremećaji u opskrbnom lancu mogli bi utjecati na trgovinske tokove, troškove prijevoza, gospodarsku aktivnost i inflaciju u cijelom svijetu, navodi se u izvješću, ali Indija se nada da će ih uspješno prebroditi. Ministrica financija Nirmala Sitharaman predstavit će proračun 1. veljače, uzimajući u obzir projekcije rasta. Agencija S&P Global Ratings očekuje da će Indija i u iduće tri godine bilježiti najviše stope rasta u skupini ‘velikih’, što bi joj utrlo put da do 2030. prestigne Japan i Njemačku i postane treće najveće gospodarstvo, primjećuje Reuters. Indija također očekuje postupno usporavanje rasta potrošačkih cijena, premda ne precizira u kojem vremenskom razdoblju. U prosincu inflacija je blago ubrzala, na 5,69 posto, s 5,55 posto u studenome.

Komentirajte prvi

New Report

Close