I Paulson seli na Karibe jer ne mora platiti porez na dobit

Autor: Tin Bašić , 11. ožujak 2013. u 22:01
John Paulson/EPA

Deset bogatih Amerikanaca već se nastanilo u Portoriku, a još 40 razgovara s vladom o potencijalnom preseljenju. Trećina su hedge fond menadžeri.

Jedan od najbogatijih Amerikanaca, svjetski poznati investitor John Paulson, razmišlja o preseljenju u Portoriko. No nisu prekrasne obale Kariba razlog zašto je ovaj milijarder odlučio promijeniti svoju, te adresu supruge i dvoje djece. Učinit će to zbog – poreza.

Prema informacijama Blumbergovih izvora koji su navodno osobno razgovarali s njim, Paulson razmatra trajni odlazak u Portoriko zbog novog zakona kojim su svi novi stanovnici te otočne države oslobođeni plaćanja poreza na kapitalnu dobit.Njegova namjera uočila se i jer je nedavno razgledavao penthouse u ekskluzivnom naselju glavnoga grada San Juana koji bi, priča se, mogao kupiiti za pet milijuna dolara. U tom naselju nalazi se i privatna škola koju bi moglo pohađati njegovo dvoje djece, kažu izvori Bloomberga.

Da ovaj milijarder ne voli plaćati porez pokazuje i činjenica da je prošle godine osnovao i reosiguravajuću kuću na otočju Bermuda, u nju "upumpao 450 milijuna dolara" pa naposljetku taj novac opet vratio u njujoršku kompaniju.

Jasna računica

Iako se prema novome zakonu kapitalna dobit novih stanovnika Portorika neće oporezivati, dividende i prihodi od kamata i dalje bi bili pod ingerencijom američkih zakona.

Federalna stopa poreza u SAD-u za najbogatije iznosi 23,8 posto na dugoročnu kapitalnu dobit i dividende te 39,6 posto na osobni dohodak u koji ulazi kratkoročna dobit i prihod od kamata. Kompanije novopečenih stanovnika ove otočne države imale bi i korist i od još jednog novog zakona prema kojemu bi se sva zarada ostvarena u Portoriku oporezovala stopom od samo četiri posto.

"Odredba tog zakona mogla bi se primjenjivati i na naknade hedge fondova koji svoje usluge pružaju američkim klijentima", izjavio je Gabriel Hernandez, jedan od autora novog poreznog zakona te države.

Ističe da sad već svakodnevno prima pozive bogataša čije se tvrtke bave internetom, razvojem računalnih programa i financijama, a imaju interes doći živjeti na ovaj otok. Nije htio reći o kome se radi, no govorio je o onima koji su već stigli.

"Već je deset biznismena odlučilo iskoristiti priliku koju nudi zakon star godinu dana koji stanovnicima Portorika omogućuje da ne plaćaju lokalni ni američki federalni porez na kapitalnu dobit", kazao je Alberto Baco Bague, ministar za gospodarski razvoj i trgovinu Portorika.

Ističe da još 40 bogataša trenutno razgovara s Vladom o potencijalnom preseljenju. "Trećina njih su menadžeri u hedge fondovima", kazao je Baco Bague.

Mirni su do 2035.

Ipak, odlazak u Portoriko i izbjegavanje plaćanje poreza nije bez obaveza i uvjeta. Kako bi stekli pravo na spomenute olakšice, osoba mora na otoku živjeti najmanje 183 dana u jednoj kalendarskoj 
godini.

Mora također dokazati da su se njegove društvene i obiteljske veze također "preselile" na otok. Svatko tko se dođe u Portoriko potpisuje ugovor s vladom koja jamči da će porezne olakšice biti na snazi sve do kraja prosinca 2035. godine.

"Zapravo morate postati pravi vjerodostojni stanovnik. Morate u Portoriko dovesti svoju djecu, ne možete ovo napraviti samo tvrdeći da ste stanovnik", objasnio je Fernando Goyco-Covas, odvjetnik za 
poreze.

John Paulson

Oklada vrijedna milijarde

John Paulson postao je slavan 2007. godine kada se kladio da će srušiti sustav drugorazrednih hipotekarnih kredita. Njegov hedge fond na tome je zaradio 15 milijardi dolara.

Sada gubi novac

U posljednje dvije godine Paulson gubi novac. Od kraja 2010. izgubio je 64 posto vrijednosti portfelja jednog on najvećih fondova Advantage Plus. Ove je godine 900 milijuna dolara vrijedan Gold fond pao je 26 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close