HT podnio dokumentaciju o pripremi postupka prodaje Optima telekoma

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. srpanj 2019. u 08:47
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Agencija je još 19. ožujka 2014. odobrila koncentraciju HT-a i Optime na ograničeno razdoblje od četiri godine, do 9. srpnja 2018. godine, a rješenjem od lipnja 2017. HT-u produljeno trajanje prava privremenog upravljanja Optimom za dodatne tri godine, odnosno do 10. srpnja 2021. godine.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) izvijestila je u srijedu da je Hrvatski Telekom (HT) dostavio dokumentaciju o pripremi postupka prodaje Optima telekoma, čime je izvršio mjeru iz rješenja te regulatorne agencije o uvjetno dopuštenoj koncentraciji HT-a i Optima telekoma iz lipnja 2017.

Agencija je još 19. ožujka 2014. odobrila koncentraciju HT-a i Optime na ograničeno razdoblje od četiri godine, do 9. srpnja 2018. godine, a rješenjem od lipnja 2017. HT-u produljeno trajanje prava privremenog upravljanja Optimom za dodatne tri godine, odnosno do 10. srpnja 2021. godine. 

Tada je AZTN izvijestio da je donio rješenje kojim se HT obvezuje da u siječnju 2020. (od 1. do 31. siječnja 2020.) započne s postupkom prodaje svih svojih dionica Optima telekoma putem objave međunarodnog konkurentnog javnog natječaja, uz objavu oglasa u najmanje jednom uglednom međunarodnom financijskom glasilu. Postupak prodaje, koji će biti  transparentan, objektivan, nediskriminatoran i u skladu s najboljim praksama, HT mora pripremiti najkasnije šest mjeseci prije početka prodaje, dakle, do 1. srpnja 2019. godine.

HT je trebao o svemu izvijestiti AZTN, a ako u roku od šest mjeseci od utvrđenog početka prodaje dionica ne bude interesa za preuzimanje Optime, odnosno nema prihvatljivih ponuda za kupnju tih dionica, HT će morati angažirati investicijsku banku s mandatom za vođenje prodaje Optime.

Ako se unatoč svemu dionice Optime ne prodaju do 10. srpnja 2021., odnosno s istekom sedmogodišnjeg razdoblja upravljanja Optimom, kontrola HT-a nad Optimom automatski prestaje te HT sva upravljačka prava nad Optimom mora prenijeti na Zagrebačku banku (koja je s HT-om najveći vjerovnik Optime) ili treću osobu koja nije povezana s HT-om, naveli su tada iz AZTN-a.

Danas je AZTN izvijestio da je povjerenik Deloitte izvijestio AZTN da je HT 1. srpnja 2019. dostavio povjereniku u roku određenim rješenjem AZTN-a od 9. lipnja 2017. dokumentaciju o pripremi postupka prodaje poduzetnika Optima telekoma odnosno da je HT izvršio propisanu mjeru.

Inače, HT je 18. lipnja 2014. preuzeo upravljanje Optima telekomom, nakon provedenog postupka predstečajne nagodbe, nakon što je provedenom konverzijom potraživanja u temeljni kapital, u okviru predstečajne nagodbe, stekao 5.203.098 dionica Optima telekoma, što čini 9,22 posto vlasničkog udjela. Upravljanje Optimom je preuzeo temeljem ugovora kojim Zagrebačka banka, kao najveći vjerovnik OT-a, prenosi na HT upravljačka prava stečena u predstečajnoj nagodbi Optima telekomu. Zagrebačka banka u OT-u tada je imala 45,45 posto vlasničkog udjela.

Po posljednjim podacima sa Zagrebačke burze, najveći vlasnički udjel u Optima telekomu imaju Zagrebačka banka, 36,9 posto, potom HT Holding, 17,4 posto te HPB, 6,1 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close