HT najskuplji u godinu dana zbog preslagivanja fondova

Autor: Tomislav Pili , 05. rujan 2016. u 14:47
Foto: Marko Lukunić / Pixsell

Cijena ‘narodne dionice’ na 154 kune, najviše od kolovoza 2015..

Za uspon cijene dionice Hrvatskog telekoma (HT) razlog ponajprije treba tražiti u kupovinama velikih fondova, ocjenjuju domaći analitičari tržišta kapitala. Cijena “narodne dionice” u petak se zaustavila na 154,75 kuna nakon što je dan ranije prešla razinu od 150 kuna. Time je dionica HT-a postala najskuplja u nešto više od godinu dana jer je prije toga cijena iznad 150 kuna zabilježena krajem kolovoza prošle godine.

K tome, posljednjih dana primjetan je pojačani promet dionicama najvećeg domaćeg telekoma. U petak je zabilježen promet od 2,7 milijuna kuna dok je četvrtak donio 4,2 milijuna kuna prometa. Dan ranije zabilježena je vanburzovna transakcija od 4,2 milijuna kuna uz redovni promet od 873.000 kuna.

“Sama likvidnost dionicama HT-a posljednjih dana značajno je viša nego tijekom ljetnih mjeseci, no mislim da se radi o redovnim aktivnostima, vjerojatno institucionalnih investitora”, kaže Ivana Blašković, direktorica korporativnih analiza Zagrebačke banke.

“Naime, tijekom lipnja i u ostalim mjesecima zabilježeni su pojedini trgovinski dani u kojima se dionicama HT-a značajnije trgovalo. Nažalost, dnevni prometi veći od 2,5 do tri milijuna kuna pojedinom dionicom i dalje su više iznimka nego redovna pojava, a niska likvidnost domaćeg tržišta je ujedno i najveća prepreka većem sudjelovanju stranih investitora”, smatra Blašković. Od institucionalnih investitora najveći poznati kupci posljednjih tjedana su Raiffeisenovi mirovinski fondovi.

Tako je Raiffeisen dobrovoljni mirovinski fond od 24. do 26. kolovoza kupio 3149 dionica HT-a, a od 29. do 31. kolovoza još 3118 dionica. Raiffeisen obvezni mirovinski fond kategorije A kupio je 19. kolovoza tisuću dionica, a 22. i 23. kolovoza dodatnih 3210 dionica. Inače, Raiffeisen mirovinski fond kategorije B najveći je dioničar HT-a među mirovinskim fondovima sa 8,75 posto udjela. Među prvih 10 dioničara još je i AZ mirovinski fond te PBZ/CO. Cijena dionice HT-a trenutno jest na najvišoj razini u posljednjih godinu dana, no ispod je razine kojom se njome trgovalo tijekom prošlog ljeta, naglašava Ivana Blašković.

“Ostaje nam za vidjeti hoće li se dionica korigirati nakon ovog preslagivanja investitora, što je obično slučaj, ili će nastaviti rasti”, smatra Blašković. Analitičarka austrijske Erste Group Veronika Maria Sutedja kratko je poručila kako ne vidi nijedan razlog rasta cijene dionice.

Komentari (3)
Pogledajte sve

I onda se netko čudi zbog čega nitko ozbiljno ne shvaća analitičare…

Mali ne prodaju vec par godina

male ste potjerali sa “krivosudjem” koje stiti samo velike…pa su sada u bari samo krokodili

New Report

Close