Hrvatske dionice iznjedrile fondovske pobjednike za 2016.

Autor: Tomislav Pili , 02. siječanj 2017. u 14:52
Dionice bi i ove godine mogle donijeti dobre rezultate fondovima, kažu u društvima za upravljanje, Fotolia

Pregled rezultata investicijskih fondova za prošlu godinu.

Ulagači koji su prošle godine odabrali investicijske fondove izložene domaćem te tržištu kapitala rastućih država imaju razloga za zadovoljstvo dok se pogreškom pokazalo ulaganje na razvijena inozemna tržišta. Prema podacima portala Hrportfolio zaključno s 28. prosincem, svega je sedam investicijskih fondova zabilježilo negativan rezultat za prošlu godinu.

Među dioničkim fondovima po dobicima dominiraju fondovi društva KD Locusta koji zauzimaju prva tri mjesta. Vodeća je KD Victoria s rastom cijene udjela od gotovo 23 posto, a na drugom i trećem mjestu su KD Nova Europa i KD Energija s rastom od 21,5 posto, odnosno 21,3 posto. Među najznačajnijim ulaganjima vodećeg fonda ističu se dionice turističkog sektora – rapskog Imperiala, pulskog Arenaturista te Valamar Riviere. KD Nova Europa najviše je izložena dionicama ruskih kompanija Lukoil, Sberbank i Novatek dok KD Energija ulaže u zapadne naftne kompanije Exxon, ConocoPhilips i Shell.

Zvonimir Marić, predsjednik Uprave KD Locusta fondova kaže kako su u tom društvu ulazeći u prošlu godinu bili pozitivni na portfelj u KD Victoriji zbog očekivanog oporavka hrvatskog gospodarstva i dobrih očekivanja oko turizma, te očekivanja pomicanja fokusa investitora prema dionicama na hrvatskom tržištu.

 

7fondova

zabilježilo je negativni rezultat cijene udjela za prošlu godinu

“Što se tiče druga dva fonda, u 2016. smo ušli s prilično niskim cijenama nafte kao bitnog faktora za portfelje ovih fondova. Određena očekivanja oko oporavka cijena nafte su postojala, ali to je vrlo teško precizno procijeniti”, kaže Marić.

Na pitanje bilježe li pojačani interes ulagača, Marić kaže kako je interes bio pojačan u drugoj polovici godine, a “posebno je povećan u posljednja dva mjeseca”. Gubitnika je među dioničkim fondovima svega šest, a gubici se kreću od -0,23 posto do -4,4 posto. Ulaganje u mješovite fondove donijelo je samo rast prinosa koji se kreću od 1,6 do 10,18 posto. Predvodnik u toj kategoriji je HPB Global, a slijede ga OTP uravnoteženi i ZB Global. Kod obvezničkih fondova samo je jedan gubitnik, PBZ Dollar bond fond 2, ali je on započeo s radom 23. rujna, pa ostvareni rezultat nije relevantan. Najbolji rezultat kod obvezničkih ostvario je PBZ Bond,a slijede ga HPB Obveznički i InterCapital Bond. Kod popularnih novčanih fondova prinosi se kreću između 1,15 i 0,06 posto, a minus od 0,43 posto zabilježio je Neta MultiCash fond.
Analitičar Hrportfolija Iztok Likar ističe kako su, općenito govoreći, najbolje prošli fondovi koji su ulagali na hrvatsko ili slovensko tržište, a ne treba zanemariti ni oporavak makedonskog trižišta. “Regionalna tržišta imaju mnogo veći potencijal od razvijenih tržišta”, smatra Likar.

Zvonimir Marić ističe kako razmišljanje KD Investmentsa o dionicama kao klasi imovine za ovu je godinu općenito pozitivno, iako očekuju povećanu volatilnost na tržištima u ovisnosti o parcijalnim faktorima koje će ulagači trebati analizirati pri donošenju odluka.

“Što se tiče našeg i regionalnih tržišta očekujemo stabilnost, uz moguće pozitivne efekte očekivanog izlaska na burzu Agrokora koji bi mogao pobuditi dodatni interes ulagača”, zaključuje Marić.

Izvor: Hrportfolio     

Komentirajte prvi

New Report

Close