Hrvati teže do posla u Njemačkoj od iduće godine, jedan je glavni razlog

Autor: Poslovni.hr , 19. rujan 2019. u 11:05
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Zakon o imigraciji radne snage u Republici Njemačkoj omogućit će svim građanima koji dolaze iz zemalja koje nisu članice EU-a da dobiju posao u toj zemlji pod istim uvjetima kao i njihovi državljani za ona zanimanja koja su označena kao deficitarna

Veleposlanstvo Republike Njemačke u Podgorici navelo je Vijestima da će zakon stupiti na snagu 1. ožujka sljedeće godine i da je jedna od inovacija dovedenih ukidanjem ispita prednosti koji podrazumijeva da bi se prije svakog zapošljavanja stručnjaka iz treće zemlje trebalo zaposliti domaće ili europsko osoblje, prenosi Investitor.me.

To znači da će za pola godine građanima Zapadnog Balkana, uključujući Crnu Goru, biti omogućeno zapošljavanje u Njemačkoj, što može dodatno povećati odlaske mladih radnika iz Crne Gore, navode Vijesti.

Zakon o zapošljavanju stručne radne snage u nekoliko će točaka proširiti postojeće mogućnosti useljavanja kvalificirane radne snage u Njemačku, koje su sadržane u Zakonu o prebivalištu.

Između ostalog, to će omogućiti migraciju kvalificirane radne snage. Pod profesionalnom osobom podrazumijeva se osoba s najmanje dvije godine stručnog obrazovanja, koja ima pravo na podnošenje zahtjeva, kao i da za podnosioce na licu mjesta ne proizlaze bitne proceduralne izmjene.

Odluka o izdavanju boravišne ili radne dozvole u nadležnosti je njemačkog Ministarstva vanjskih poslova, odnosno nadležnih tijela u zemlji, priopćilo je njemačko veleposlanstvo.

Profesionalnom radnom snagom u Njemačkoj ubuduće će se smatrati osobe sa sveučilišnom diplomom ili stručnim kvalifikacijama.

Kao kvalificirana radna snaga možete raditi na poslovima za koje ste osposobljeni. Preduvjet obje skupine je priznavanje njihovih kvalifikacija. Kvalifikacije se priznaju od slučaja do slučaja od strane nadležnih tijela za priznavanje u Njemačkoj.

Minimalni preduvjet za priznavanje jest da stručno obrazovanje mora trajati najmanje dvije godine. Kako bi se olakšao postupak, bit će osnovan središnji uslužni centar za inozemnu profesionalnu radnu snagu koja traži priznavanje njihove profesionalne kvalifikacije, a koji će savjetovati i pomagati podnositelje zahtjeva u postupku priznavanja.

Često se traži i njemački jezik. Potrebna razina jezičnih vještina između ostalog ovisi i o planiranoj aktivnosti, odnosno zapošljavanju, priopćilo je Veleposlanstvo.

Komentirajte prvi

New Report

Close