HPB se sprema na prodaju lošeg portfelja

Autor: Ana Blašković , 21. studeni 2016. u 22:01
Tomislav Vuić, predsjednik Uprave HPB-a/Dalibor Urukalović/PIXSELL

Banka je potpisala memorandum s B2 Kapitalom i tvrtkom APS Delta, a transakciju mora odobriti HNB.

U skladu s trendovima na bankarskom tržištu, i Hrvatska poštanska banka kreće u čišćenje lošeg portfelja.

Uprava na čelu s Tomislavom Vuićem donijela je odluku o prodaji dijela nenadoknadivih i djelomično nadoknadivih kredita s čijim vraćanjem imaju probleme građani i gospodarstvo. Prošli tjedan u petak potpisan je memorandum o razumijevanju s B2 Kapitalom koji bi preuzeo kredite koje ne vraćaju građani. Vrijednost portfelja koji ide na bubanj nije objavljena.

U igri je i tvrtka APS Delta koja je zainteresirana za kupnju plasmana gospodarstvu, a svoje zeleno svjetlo za transakcije mora prije svega dati središnja banka. "Navedenim memorandumima o razumijevanju banka i investitori obvezuju se, po ishođenju suglasnosti Hrvatske narodne banke, sklopiti ugovor o kupoprodaji plasmana kojima bi se realizirale predmetne transakcije", istaknula je HPB u priopćenju objavljenom na Zagrebačkoj burzi. Potez na koji su se odlučili u HPB-u ranije su povukle, primjerice, Addiko, Erste i Zagrebačka banka koje su uz diskonte prodavale potraživanja trećim stranama provjeravajući na taj način svoje bilance.

Za razliku od ostalih, najnoviji potez HPB-a dolazi nakon najave države da će u idućoj godini bankama omogućiti jednokratne otpise loših kredita sa stanjem 31. prosinca 2015. Bankama će se omogućiti porezno jeftiniji tretman otpisa što bi ih u konačnici trebalo motivirati da brže rješavaju problem loših kredita u bilancama. Da se od toga očekuju rezultati potvrdio je nedavno guverner Boris Vujčić rekavši da očekuje da će u 2017. ukupna stopa NPL-ova pasti s 15 na ispod 10 posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close