HPB prvi put od 2016. u isplatu dividendi, dioničari dijele 5,28 milijuna eura

Autor: Jadranka Dozan , 15. studeni 2023. u 19:00
Marko Badurina, predsjednik Uprave HPB-a/T. Miletić/PIXSELL

Nakon pripajanja Nove hrvatske banke i skoka dobiti slijedi i isplata ulagačima.

Hrvatska poštanska banka prvi će put još od 2016. dioničarima isplatiti dividendu. Iz banke su objavili poziv na glavnu skupštinu 21. prosinca, a jedina točka o kojoj će se odlučivati upravo je isplata dividende. Prema skupštinskom prijedlogu, isplatit će se 2,61 euro po dionici ili ukupno 5,28 milijuna eura, i to iz zadržane dobiti 2022.

Nešto manje od polovice završit će u državnom proračunu slijedom 44,5 posto dionica koje su izravno vlasništvo RH, s tim da je računajući i vlasničke pozicije Hrvatske pošte, Hrvatske agencije za osiguranje depozita (bivši DAB) te HZMO-a i Fonda za razgradnju NEK državno vlasništvo premašuje tri četvrtine.

Dosegli 8 posto tržišta

Sredinom 2023. ukupna imovina HPB-a, bez pripojene NHB, dosegnula je 42,4 milijarde eura što predstavlja oko 6,5% tržišnog udjela, a nakon pripajanja te banke s 1,15 milijardi eura aktive udjel je oko 8%.

Primjena Vladine odluke
Dioničari HPB-a o raspodjeli lani ostvarene dobiti prvotno su odlučivali na skupštini krajem kolovoza, kad je potvrđen prijedlog da se od 17,6 milijuna eura (132,6 milijuna kuna) ostvarene dobiti 2022. dvadeseti dio ili nešto manje od 880 tisuća eura usmjeri u zakonske rezerve, a preostalih 16,7 milijuna u zadržanu dobit. Odluka da se ipak ide na isplatu dijela dobiti rezultat je Vladine odluke s početka ovog mjeseca vezane uz isplate dobiti u pretežito državnim tvrtkama i/li društvima od strateškog značaja za RH.

U obrazloženju predložene dividende ističe se da se primjena te Vladine odluke odnosi i na HPB, s tim da je njome za banku predviđena isplata 30 posto lanjske dobiti (za većinu drugih društava taj postotak je 60 posto).

42,3

milijuna eura polugodišnje dobiti iskazao je pod utjecajem rasta kamatnih prihoda HPB

U Upravi banke navode i da će se isplata dividende provesti po ispunjenju uvjeta zaštite deponenata definiranih Zakonom o kreditnim institucijama, budući da predložena isplata dividende predstavlja smanjenje redovnog osnovnog kapitala (nakon što je slijedom prvotne odluke o zadržavanju dobiti povećan). Pozivajući se upravo na te zakonske odredbe dospijeće tražbine za isplatu dividende (dan plaćanja) utvrđeno je na 24. lipnja 2024.

Dionicama banke na uređenom će se tržištu trgovati bez prava na isplatu dividende počevši od 27. prosinca 2023., ističu u Upravi HPB-a na čelu s Markom Badurinom.

Inače, posljednji put dioničarima je dividenda isplaćena u svibnju 2016., nepunih pola godine nakon javne ponude dionica kojom su u vlasničku strukturu ušli privatni investitori predvođeni mirovinskim fondovima. Ni tada dividenda nije bila predviđena inicijalnim skupštinskim prijedlogom već je predstavnik države kao dioničara na samoj skupštini iznio protuprijedlog odluke o isplati.

Uvijek u dobiti
U međuvremenu je banka sve godine poslovala s dobiti, a zadržavanjem zarada povećavala je stopu adekvatnosti kapitala.

Isto tako, u međuvremenu je HPB preuzeo i pripojio Jadransku banku, a pod njezino okrilje je nedugo nakon početka ruske agresije na Ukrajinu i pratećih sankcija Rusiji prešla i ovdašnja Sberbank, koja je potom najprije preimenovana u Novu hrvatsku banku, a početkom srpnja okončan je i postupak njezina pripajanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close