Hoće li ECB poduzeti nešto po pitanju jačanja eura?

Autor: Admiral Markets , 04. rujan 2017. u 12:54
Foto: Thinkstock

Kamatne stope sigurno neće biti mijenjane pa će fokus investitora i špekulanata biti na komentarima o planovima za nastavak ili završetak programa ubrizgavanja novca u sustav.

Od početka godine, euro je u odnosu na američki dolar ojačao čak 15%, a u trenutku pisanja analize tečaj na platformama Admiral Marketsa iznosi 1.1910, što je najviša razina u posljednje dvije i pol godine.

Značajna promjena tečaja eura može negativno djelovati na gospodarska kretanja u eurozoni. Naime, svi europski proizvodi i usluge su sada u ostatku svijeta 15% skuplji, dok su za europljane uvozni proizvodi i usluge 15% jeftiniji. To bi moglo uzrokovati nagli pad izvoza i porast uvoza, kao i smanjenje proizvodnje te masovne otkaze u zemljama eurozone.

U takvoj situaciji sve više analitičara i investitora na financijskim tržištima od predstavnika Europske centralne banke očekuje verbalnu intervenciju, tj. komentar da im se ne sviđa jačanje eura i da će poduzeti mjere koje bi usporile ili zaustavile jačanje europske valute.

Hoće li i kada ECB intervenirati?

Dio sudionika na Forex tržištu je očekivao da će predsjednik Vijeća guvernera ECB-a, Mario Draghi, komentirati tečaj u svojem posljednjem javnom govoru održanom prije približno dva tjedna na tradicionalnom simpoziju centralnih bankara u američkom Jackson Hole-u. Draghi je bio neuobičajeno optimističan u govoru, izjavio je da se situacija u Europi značajno popravila, ali nije komentirao tečaj, što je uzrokovalo dodatno jačanje eura.

Nova prilika za verbalnu intrvenciju je u četvrtak 07. rujna, kada se održava redoviti sastanak čelništva Europske centralne banka na kojem se odlučuje o monetarnoj politici. U prijevodu, centralni bankari odlučuju o visini kamatnih stopa i nastavku ubrizgavanja iznosa od 60 milijardi eura mjesečno u financijski sustav.

Kamatne stope sigurno neće biti mijenjane pa će fokus investitora i špekulanata biti na komentarima o planovima za nastavak ili završetak programa ubrizgavanja novca u sustav. Naime, još prije više od godinu dana odlučeno je da će program trajati do kraja 2017. godine, što je za samo nekoliko mjeseci, a uobičajena praksa centralnih banaka je unaprijed najaviti velike promjene u monetarnoj politici.

Budući da se gospodarska situacija na starom kontinentu popravlja, sve više investitora očekuje da će na kraju godine zaista doći do smanjivanja iznosa koji se ubrizgava u sustav. To bi bio definitivan znak da je kriza u Europi gotova, na temelju čega bi euro naglo ojačao.

Mišljenje analitičara

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da na ovotjednom sastanku ECB također neće direktno komentirati tečaj eura, ali da će indirektno poduzeti mjere na temelju kojih bi investitori mogli privremeno srušit tečaj. Moguće je da će ECB odgoditi najavu završetka programa ubrizgavanja novca za mjesec do dva dana, što bi vjerojatno dovelo do zatvaranja dijela špekulativnih kupovnih pozicija koje su otvarane posljednjih mjeseci. No, treba imati na umu da će evenutalna korekcija biti relativno plitka i kratka. Ne treba očekivati pad tečaja eura veći od nekoliko posto i duži od nekoliko mjeseci. Nakon toga će europska valuta vjerojatno nastaviti jačati.

Za Admiral Markets:

Josip Kokanović, mag. oec.

Analitičar

Napomena: Gore navedene prognoze su isključivo mišljenje autora i nisu investicijski savjet. Svaka odluka o kupnji ili prodaji pojedinih financijskih instrumenata mora biti isključivo Vaša, a analize Admiral Marketsa iskoristite samo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima.

Komentirajte prvi

New Report

Close