Hanfa briše 800 britanskih financijskih tvrtki

Autor: Poslovni dnevnik , 29. prosinac 2020. u 22:00
Izbrisat će se i 57 alternativnih investicijskih fondova koji su ovdje bili notificirani za marketing/SHUTTERSTOCK

Regulator će obrisati iz svojih registara britanske tvrtke koji mogu poslovati u Hrvatskoj temeljem EU putovnice.

Više od 800 britanskih financijskih tvrtki Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) obrisat će iz svojih registara s prvim danom 2021. godine, priopćio je regulator u utorak.

Kako stoji u Hanfinom objavi, Ujedinjeno Kraljevstvo (UK) od 1. siječnja 2021. godine smatra se trećom zemljom u odnosu na države članice EU-a. Zbog toga će doći do izmjene u Hanfinim registrima u vezi s pružateljima financijskih usluga iz UK i Gibraltara.

Hanfa će 1. siječnja 2021. obrisati iz svojih registara preko 800 upisanih reguliranih subjekata sa sjedištem u Velikoj Britaniji i Gibraltaru, a koji su do sada ovlašteni pružati financijske usluge u Hrvatskoj temeljem EU putovnice. Izbrisat će se i 57 alternativnih investicijskih fondova koji su ovdje bili notificirani za marketing.

Konkretno, radi se o 167 investicijskih društava iz UK-a te tri iz Gibraltara te 59 društava za upravljanje fondovima iz EU. Što se tiče osiguravateljnog sektora, iz Hanfinog registra nestat će 110 društava za (re)osiguranje iz UK i podružnica EU društava za (re)osiguranje u UK, pet društava za (re)osiguranje iz Gibraltara i podružnica EU društava za (re)osiguranje u Gibraltaru, 464 britanskih distributera osiguranja te jedan distributer iz Gibraltara.

„Naime, pružatelji financijskih usluga iz druge države članice Europske unije mogu na području Republike Hrvatske svoje usluge pružati na temelju odobrenja nadležnog regulatora država članica EU (tzv. „passporting“, putovnica) izravno ili preko podružnice. Hrvatski pružatelji usluga također mogu pod istim uvjetima poslovati u drugim državama članicama EU“, poasnio je domaći regulator.

Nakon isteka prijelaznog razdoblja, društva iz UK to više neće biti u mogućnosti te će svoje poslovanje morati prilagoditi činjenici da će od 1. siječnja 2021. biti u statusu društava iz treće zemlje prema državama članicama EU, istaknuli su iz Hanfe.

Dodaju i kako ne postoji niti jedan subjekt iz UK ili Gibraltara koji na temelju podružnice pruža usluge na području Hrvatske, pa takve registre neće trebati ažurirati.

Komentirajte prvi

New Report

Close