Guverner HNB-a najavio temu o negativnom utjecaju ekonomskog i političkog populizma na gospodarstvo

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. lipanj 2019. u 11:37
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Dubrovačka ekonomska konferencija (Dubrovnik Economic Conference – DEC), tradicionalni međunarodni susret devedesetak znanstvenika i predstavnika brojnih svjetskih financijskih institucija, održava se u Dubrovniku ovog vikenda u svom 25. izdanju u organizaciji Hrvatske narodne banke (HNB).

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić podsjetio je tom prilikom na prve godine konferencije u ratnim uvjetima te dodao da je s vremenom postala bitno mjesto događanja u svijetu.

„U ovih 25 godina na konferenciji su sudjelovala su najveća imena ekonomske teorije i u području vođenja ekonomskih politika. U tom smo vremenu obradili sve aktualne teme svog doba u Hrvatskoj, Europi i svijetu. Nadam se da tako nastavljamo i u idućih 25 godina“, rekao je Vujčić.

Kao glavne ovogodišnje teme Vujčić je istaknuo trgovinu, odnosno trgovinske ratove i uvođenje carina, potom negativne utjecaje ekonomskog i političkog populizma na gospodarstva u svijetu, kao i budućnost svjetskog bankarstva u području regulacija.

Središnje teme su i radovi i rasprave posvećeni gubitcima međunarodne trgovine, gravitaciji – povezanosti elasticiteta, udaljenosti i trgovine, migracijama odnosno učinku povratka izbjeglica na izvoz, učincima financijske globalizacije, konverzijama kredita u stranoj valuti i valutnim neusklađenostima, proširenju europodručja te neovisnosti središnjih banaka u provođenju monetarne politike.

Na panel-raspravi o budućnosti europskog i svjetskog bankarstva, koju će moderirati guverner HNB-a Boris Vujčić, sudjelovati će i guverner Središnje banke Islanda Mar Gudmundsson, član Nadzornog odbora Europske središnje banke Pentti Hakkarainen, bivši guverner središnje banke Estonije Ardo Hansson i Mario Nava iz Europske komisije.

Završna panel-rasprava konferencije bit će posvećena njenoj četvrt stoljeća dugoj povijesti.
Na konferenciji sudjeluju ugledni svjetski i domaći znanstvenici te predstavnici niza međunarodnih financijskih institucija, od Međunarodnoga monetarnog fonda, Svjetske banke i Europske središnje banke do Europske investicijske banke, Europske banke za obnovu i razvoj te Banke za međunarodne namire.  

Komentirajte prvi

New Report

Close