Fondovi koji ulažu u kriptovalute ove godine donijeli 145 posto rasta

Autor: Tomislav Pili , 15. rujan 2021. u 22:00
Bitcoinom se trenutno trguje iznad 46.000 dolara/REUTERS

Kolovoški prinosi fondova specijaliziranih za kriptoimovinu u oštroj su suprotnosti s manje od 1 posto rasta ostalih fondova.

Investicijski fondovi koji su dio imovine uložili u kriptovalute tijekom kolovoza ostvarili su 24 posto rasta prinosa, daleko bolji rezultat od onih koji ulažu u tradicionalne oblike imovine, poput dionica.

Kako piše Financial Times, velike oscilacije u cijeni kriptovaluta rezultirale su ovogodišnjim prinosom od 145 posto za fondove specijalizirane za ulaganje u bitcoin i ostale kriptovalute, pokazuju podaci tvrtke za praćenje prinosa hedge fondova Eurekahedge.

‘Debeli’ prinosi

Kriptoimovina i dalje je relativno mala niša u industriji hedge fondova, poznatih po ulaganjima u egzotične investicijske klase. Međutim, “debeli” prinosi koje trenutno donose kriptovalute sve više privlače pažnju financijaša koji traže sve malobrojnije prilike u svijetu financija za ostvarivanje solidnog rezultata.

“Kriptovalute imaju dvije značajke koji čine njihovu izvedbu potencijalno sjajnom za hedge fondove koji su uložili u to: kolebljivost cijene i neučinkovitost”, kaže Francesco Filia, izvršni direktor Fasanara Capitala, hedge fonda koji upravlja s više od 1,5 milijardi dolara imovine.

24

posto prinosa fondovima donijele su kriptovalute tijekom kolovoza

Dio toga uložen je u kriptovalute. “Kombinacija tih dviju značajki omogućuje bolju izvedbu od tradicionalnih investicijskih klasa”, dodaje Filia. Tijekom ove godine jedino je lipanj donio loš rezultat. Naime, u tom su mjesecu fondovi izloženi kriptoimovini izgubili 10 posto vrijednosti.

Međutim, valja naglasiti kako su ostvarili 7 posto prinosa u svibnju unatoč činjenici da je najpopularnija kriptovaluta, bitcoin, tijekom tog mjeseca prepolovila svoju vrijednost u odnosu na rekordnih 63.000 dolara.

Time se ova godina po uspješnosti naslanja na prošlu kada su fondovi koji ulažu u digitalne valute ostvarili 200 posto rasta. Dvoznamenkasti rast prinosa u kolovozu u oštroj je suprotnosti sa 0,59 posto prinosa kod hedge fondova specijaliziranih za ulaganja u valute te 0,8 posto prinosa koji su ostvarili dionički hedge fondovi.

Snažne oscilacije

Podsjetimo, od početka godine cijena bitcoina snažno oscilira. Početkom 2021. najpopularnija kriptovaluta krenula je sa 29.000 dolara, da bi tijekom proljeća zabilježila niz rekorda. U svibnju se njime trgovalo iznad 63.000 dolara, no ubrzo je cijena pala ispod 30.000 dolara.

Bitcoinom se trenutno trguje iznad 46.000 dolara. Takve oscilacije omogućile su investitorima niz prilika za ulaganje, kako u rast, tako i u pad bitcoina.

S druge strane, na valutnom i dioničkom tržištu vladalo je relativno zatišje, a svjetski burzovni indeksi polako su se uspinjali do rekordnih razina. Veliki svjetski hedge fondovi primijetili su velike oscilacije u cijeni kriptovaluta.

“Prije dvije godine većina velikih hedge fondova ne bi se zanimala za kriptoimovinu pribojavajući se reakcije postojećih investitora. Sada se fondovi pribojavaju da će ih ulagači kritizirati ako barem nisu razmotrili ulaganje u tu imovinu”, kaže Henri Arslanian, analitičar u PwC-u.

Komentirajte prvi

New Report

Close