Fed umirio tržišta, dolar blago ojačao

Autor: Poslovni dnevnik , 13. lipanj 2021. u 22:00
Dolarov indeks dosegnuo je 90,252 boda/REUTERS

U fokusu je tržišta ovaj tjedan bio podatak o američkoj inflaciji u svibnju, koja se pokazala nešto jačom nego što se očekivalo.

Dolar je u petak blago ojačao na međunarodnim tržištima valuta budući da su trgovce umirile poruke američke središnje banke da je inflacija tek nakratko ojačala zbog otvaranja gospodarstva nakon ublažavanja koronaograničenja.

Euro je prema dolaru oslabio 0,14 posto, kliznuvši na 1,2149 dolara. Na istom je postotnom dobitku bio dolarov indeks koji mjeri kretanje američke prema košarici šest ostalih ključnih valuta, dosegnuvši 90,252 boda.

U fokusu je tržišta ovaj tjedan bio podatak o američkoj inflaciji u svibnju, koja se pokazala nešto jačom nego što se očekivalo. Ulagače su ipak umirile opetovane poruke Feda da ubrzani rast cijena neće dugo trajati i da je još prerano za raspravu o ublažavanju monetarnih poticaja.

“Slažemo se s Fedom da će pojačani inflatorni pritisci biti kratkog vijeka”, napisali su u bilješci klijentima analitičari švicarske banke UBS. Istu je poruku nakon sjednice održane u četvrtak uputila i Europska središnja banka (ECB), povisivši procjene gospodarskog rasta i inflacije u eurozoni u 2021. i 2022. i istodobno upozorivši da bi preuranjeno zaoštravanje monetarne politike ugrozilo oporavak od koronakrize.

“Dužnosnici Feda i ECB-a neuobičajeno dosljedno ističu da će monetarnu politiku trebati zaoštriti ako inflacija bude jačala kroz dulje vremensko razdoblje, a to je po njihovoj trenutnoj procjeni malo vjerojatno”, dodaju analitičari UBS-a.

Pozornost ulagača preusmjerava se sada na ovotjednu sjednicu Feda. Analtičari u anketi Reutersa prognoziraju da će Fed vjerojatno u kolovozu ili rujnu objaviti strategiju smanjivanja programa kupnje obveznica, ali tek od iduće godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close