Europske banke u posrnule nekretnine plasirale 1,4 bilijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 18. veljača 2024. u 11:55
Cijene poslovnih nekretnina pale su u Njemačkoj 10,2 posto u 2023./Shutterstock

ECB je u studenom upozorio da bi kriza u sektoru nekretnina mogla potrajati godinama, no sektor nije dovoljno velik da bude sistemski rizik za kreditore.

Europske banke odobrile su posrnulom sektoru komercijalnih nekretnina oko 1,4 bilijuna eura zajmova čija bi naplata mogla postati problematična u uvjetima snažnog pada cijena poslovnog prostora s obje strane Atlantika. U Njemačkoj cijene poslovnih nekretnina pale su u 2023. za 10,2 posto, prema izvješću bankarskog udruženja VDP, objavio je Reuters.

Prema podacima ECB-a, sličan pad u prosjeku bilježi i eurozona. “Promjena trenda u kretanju cijena nekretnina još se ne nazire, unatoč učestalim špekulacijama u javnosti. Kako stvari sada stoje, situacija će biti teška i u 2024.”, rekao je izvršni direktor VDP-a Jens Tolckmitt.

17

milijardi eura zajmova odobrio je DB na tržištu komercijalnih nekretnina u SAD-u

Skuplje financiranje
Sektor nekretnina čini otprilike petinu njemačkog bruto domaćeg proizvoda i doživljavao je procvat u razdoblju niskih kamatnih stopa. No, ECB ih je od srpnja 2022. do rujna 2023. podigao 4,5 postotnih bodova u borbi s inflacijom. Viši troškovi financiranja i gradnje zadali su probleme nekretninskim i građevinskim tvrtkama. Austrijska grupa Signa objavila je stečaj, a ECB prati moguće probleme u naplati kredita.

Više kamatne stope zadale su probleme i sektoru komercijalnih nekretnina u SAD-u, povrh teškoća s refinanciranjem i slabije popunjenosti uredskih prostora, što je potaknulo bojazan od globalne krize.

Njemački zajmodavci odobrili su sektoru komercijalnih nekretnina 285 milijardi eura zajmova, oko petine ukupnog kreditnog plasmana sektoru, od 1,4 bilijuna eura, stoji u izvješću Europske agencije za banke (EBA). Najviše neotplaćenih zajmova u sektoru komercijalnih nekretnina bilježi Deutsche Bank. DB nedavno je izvijestio o 17 milijardi eura zajmova posrnulom američkom tržištu komercijalnih nekretnina, više od tri posto njegove ukupne bilance.

Petina njemnačkog BDP-a

Sektor nekretnina čini otprilike petinu njemačkog bruto domaćeg proizvoda i doživljavao je procvat u razdoblju niskih kamatnih stopa.

Višegodišnja kriza
Većina banaka u EU-u, uz izuzetak njemačkih, nije izravno izložena komercijalnim nekretninama u SAD-u, objavila je u srijedu agencija za rejtinge Moody’s. Vrh ljestvice europskih banaka po kreditima sektoru komercijalnih nekretnina dijele, prema podacima EBA-e, francuski BNP Paribas i nizozemski Rabobank.

Zajmovi francuskih banaka posrnulom sektoru nešto su čak veći od onih njemačkih zajmodavaca, prema podacima EBA-e. Na trećem je mjestu Nizozemska, na četvrtom Italija, a na petom Španjolska.

ECB je u studenom upozorio da bi kriza u sektoru nekretnina mogla potrajati godinama, no naglasio je i da sektor nije dovoljno velik da bi stvorio sistemski rizik za zajmodavce.

Komentirajte prvi

New Report

Close