Europa i formalno zauzdala samovolju rejting agencija

Autor: Marina Biluš , 17. siječanj 2013. u 22:01
Michela Barnier, EU povjerenik za fin. tržišta

EK želi smanjiti pretjeranu ovisnost tržišta o rejtinzima, unaprijediti kvalitetu i transparentnost njihova određivanja te spriječiti sukobe interesa.

Ono o čemu se u Europi već dugo raspravlja, napokon je formalizirano. Stari kontinent i službeno je odobrio novi zakon kojim se preciznije i strože uređuje poslovanje agencija za dodjelu kreditnih rejtinga.Njih su "rijeke" analitičara, ekonomista, političara i biznismena prozivali zbog uloge "huškača" u vrijeme europske krize, optužujući ih da su nesmotrenim i često netransparentnim baratanjem bonitetima unosili ponekad i nepotrebnu nervozu na ionako ranjiva financijska tržišta. Animozitet prema rejting agencijama u unutar europskih granica bio je u toliko veći i zato što je riječ o tržišnoj "niši" kojom na globalnoj razini vladaju Amerikanci i to kroz tri najmoćnije tamošnje agencije – Moody's, Standard & Poor's i Fitch.

Pozivanje na odgovornost
No koliko god dominantan bio,  taj će "trolist" svoje profesionalne poteze ubuduće ipak morati pažljivije krojiti, barem kad je naš kontinent u pitanju. Europski parlamentarci u srijedu su izglasali nova pravila pa će, kako poručuje povjerenih za financijska tržišta Michel Barnier, bonitetne agencije sada morati poslovati znatno transparentnije, a ujedno će ih se moći jednostavnije pozvati na odgovornost pokaže li se da su određene poteze poduzimale nesavjesno i u lošoj namjeri. "Svi znamo da su agencije za dodjelu kreditnih rejtinga znatno pridonijele financijskoj krizi", prenosi The Wall Street Journal riječi koje je u srijedu bez dlake na jeziku izrekao Barnier za vrijeme rasprave u Europskom parlamentu. A što je uopće cilj novih pravila igre? Prema izvješću objavljenom na internetskim stranicama Europske komisije, prvi je smanjiti pretjerano oslanjanje tržišta na kreditne rejtinge i to tako da se od financijskih institucija traži da osnaže vlastite procjene rizika kreditiranja.Kao druga najvažnija stvar navedeno je unapređenje kvalitete određivanja državnih rejtinga. "Kako bi se izbjegli iznenadni poremećaji, agencije će morati izraditi kalendar dodjele nacionalnih boniteta i bit će ograničene na tri dodjele godišnje za one zemlje koje nisu same tražile procjenu", stoji u objavi EK uz napomenu da će se svako odstupanje morati temeljito opravdati i obrazložiti.

'Morat će odgovarati'
Osim toga, bonitetne agencije će ubuduće morati preuzeti puno veću odgovornost za svoje odluke i morat će odgovarati utvrdi li se da su nemarno postupale i svjesno kršile zakone, upozorava ih Komisija. Iako se to ne spominje "crno na bijelo", mnogi se nadaju da će taj dio zakona pojednostaviti buduće sudske sporove protiv rejting agencija i utjecati na njihovu uspješnost. Sprečavanje sukoba interesa još je jedna točka u planu "zauzdavanja", pa će, među ostalim, agencije morati razotkriti svaki vlasnički udio koji prelazi 5% u kompaniji koju se ocjenjuje, a smjet će držati maksimalno 10 posto vlasništva. Ovo pitanje itekako je važno jer su optužbe za sukob interesa često bile među najvećim zamjerkama u radu onih koji neposredno odlučuju o tome koliko će koja država ili kompanija plaćati svoje dugove.

Konkretna pravila i prednosti za izdavatelje

Korporacije moraju mijenjati agencije
U dokumentima objavljenim povodnom donošenja novoga zakona, Europska komisija napominje da će ubuduće korporativni izdavatelji financijskih proizvoda, koji agencijama plaćaju procjenu boniteta, morati svake četiri godine promijeniti agenciju s kojom surađuju. U skladu s takvom politikom poslovanja, novi europski zakon nalaže da izdavatelj koruisti usluge najmanje dvije bonitetne agencije u slučaju da je sam naručio procjenu kreditnog rizika. 

Više vremena za reakciju
Izdavatelji dužničkih papira, uključujući i države, dobit će više vremena za reakciju na poteze bonitetnih agencija prije nego li njihovi izvještaji postanu dostupni javnosti. Dosad je za to postojao rok od 12 sati, ali se događalo da izvještaji o rejtingu stignu nakon radnog dana, pa bi vrijeme za reakciju "iscurilo". Zato će se sada izdavatelju morati omogućiti da ima barem jedan puni radni dan da se pripremi na javnu objavu investicijskog statusa.

Baza podataka za investitore
EK navodi da će se položaj investitora znatno olakšati, među ostalim i time što će im biti omogućen besplatan pristup Europskoj rejting platformi gdje će se pohranjivati sva izvješća o bonitetima te će se ocjene za svaku državu ili financijski proizvod moći laške uspoređivati.  

Komentirajte prvi

New Report

Close